Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η τουρκική «προβοκάτσια» και οι ελληνικές απαντήσεις

To γεγονός ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα σε Τουρκία και ΝΑΤΟ, προκειμένου η πρώτη να άρει το βέτο της για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, δεν εμπεριέχει-καθώς φαίνεται- ανταλλάγματα που σχετίζονται ή ακουμπούν στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, είναι θετική εξέλιξη. Διότι η αλήθεια είναι πως, υπήρχε η ανησυχία ότι η Άγκυρα θα επιχειρούσε να «εργαλειοποιήσει» προς όφελός της και το ενταξιακό αίτημα των δύο σκανδιναβικών χωρών, με απώτερο στόχο να προωθήσει συγκεκριμένες επιδιώξεις στα ελληνοτουρκικά.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Οι πρώτες πληροφορίες αλλά και αυτό που διαρρέει επισήμως το ελληνικό ΥΠΕΞ, είναι πως η συμφωνία δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Μέχρις εδώ όλα καλά, όμως τα δύσκολα ενδεχομένως να έπονται, με την ελληνική πλευρά να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και να επιχειρήσει ο Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε φόρουμ αντιπαράθεσης με την Ελλάδα. Γνωρίζοντας το «ποιόν» του πολιτικού ανδρός και με βάση τις πληροφορίες που διοχετεύουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν είναι πιθανό να παρακάμψει την επίσημη ατζέντα της Συνόδου, όπου τα ελληνοτουρκικά δεν έχουν θέση τη δεδομένη στιγμή και να εξαπολύσει μύδρους κατά της Αθήνας.

Στόχος του Τούρκου προέδρου αλλά και της εξωτερικής πολιτικής της γειτονικής χώρας είναι μέσω της ανάδειξης του θέματος της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, να σπιλώσει την Ελλάδα, κατηγορώντας την ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και πραγματοποιώντας ένα άλμα λογικής, να ζητήσει επανακαθορισμό του καθεστώτος που διέπει την περιοχή. Εν ολίγοις, είναι πιθανό ο Ταγίπ Ερντογάν, λειτουργώντας προβοκατόρικα, να επιδιώξει να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου εντός της Συνόδου, να ξεδιπλώσει το αφήγημα για την παραβατική Ελλάδα που δεν σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και ενώπιον των νατοϊκών εταίρων να αμφισβητήσει την κυριαρχία της στο Αιγαίο.

Για κάποιους ενδεχομένως και να μοιάζει με τραβηγμένο σενάριο, όμως η ελληνική διπλωματία και ο πρωθυπουργός που παρίσταται στη Μαδρίτη, είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, έτσι ώστε να αποκλείσουν πλήρως το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Καταρχάς, η Αθήνα θα επιδιώξει να αποφύγει κάθε είδους διπλωματική ανάφλεξη με την Τουρκία και τη μετατροπή της Συνόδου σε πεδίο επίλυσης (;) των ελληνοτουρκικών. Προς αυτή την κατεύθυνση θα επιχειρήσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ωστόσο, αν προκληθεί ανοιχτά από την Άγκυρα, τότε θα απαντήσει σε σκληρό ύφος και χρησιμοποιώντας όλα τα διπλωματικά της επιχειρήματα, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. Για την πρόθεσή της να μην αφήσει αναπάντητη την παραμικρή τουρκική πρόκληση, η Αθήνα έχει φροντίσει να ενημερώσει εκ των προτέρων βασικούς εταίρους από το ΝΑΤΟ.

Απαντήσεις με διπλωματικά επιχειρήματα

Η ελληνική διπλωματία είναι έτοιμη να απαντήσει μεθοδικά και εμπεριστατωμένα σε όλα τα ζητήματα που θα θέσει η Τουρκία. Για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, που βρίσκεται στην κορωνίδα της τουρκικής διπλωματικής επιχειρηματολογίας, ο πρωθυπουργός θα κινηθεί με βάση το πλαίσιο της ελληνικής απαντητικής επιστολής της Αθήνας στον ΟΗΕ. Παράλληλα, εφόσον απαιτηθεί, ο πρωθυπουργός θα αναδείξει και τις απειλές πολέμου τις οποίες εκτοξεύει συνεχώς η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα.
Στη φαρέτρα, άλλωστε, της ελληνικής επιχειρηματολογίας, βρίσκεται και το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο καλεί την Τουρκία να σταματήσει να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας και να κινηθεί σε τροχιά αποκλιμάκωσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα