

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και η Κίνα θα αναστείλουν για 90 ημέρες ένα μέρος των τιμωρητικών τελωνειακών δασμών που έχουν επιβάλει αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε εμπορικό πόλεμο εναντίον της δεύτερης παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση.
Η αναστολή πρόκειται να τεθεί σε ισχύ «από σήμερα μέχρι τις 14 Μαΐου», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι μετά από «στιβαρές» συζητήσεις, οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν μια παύση 90 ημερών για «αμοιβαίους» δασμούς, που σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές θα μειώσουν τους δασμούς τους κατά 115%.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιβεβαιώνει την αναστολή «όλων των δασμολογικών αντιμέτρων» που έχουν ληφθεί κατά των ΗΠΑ από τις 2 Απριλίου, αναφέρει το Reuters.
Ο τρέχων δασμός των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές είναι 145% – ενώ η Κίνα χρεώνει δασμό 125% σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα.
Έτσι, τα σημερινά νέα σημαίνουν ότι οι συντελεστές θα πρέπει να μειωθούν στο 30% και στο 10% – αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Jamieson Greer δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν εποικοδομητικές συζητήσεις για το θέμα της φαιντανύλης, αλλά προς το παρόν αυτό το θέμα παραμένει αμετάβλητο.

Άλμα 3% στις τιμές του πετρελαίου – Άλμα άνω του 3% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ
Μετά την ανακοίνωση αναστολής μέρους των δασμών, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα 3% μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για την αναστολή για 90 ημέρες της επιβολής των τελωνειακών δασμών. Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σημείωσε επίσης άλμα 3,34%.
Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 σημειώνει επίσης άνοδο από το άνοιγμα κατά 0,7%.
Σχετικά Νέα
Ζελένσκι: Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα «περιμένει» τον Ρώσο ομόλογό του.
Ζελένσκι: Πρώτα εκεχειρία και μετά απευθείας διαπραγματεύσεις
Ως θετικό σημάδι χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το ότι η Ρωσία.
Ρωσία: «Θα εξετάσουμε την πρόταση για εκεχειρία αλλά έχουμε τη δική μας θέση»
«Η Ρωσία θα εξετάσει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα έχει.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνία Ινδίας και Πακιστάν «για πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός»
Μετά από την τέταρτη ημέρα των εκατέρωθεν επιθέσεων Ινδίας κια Πακιστάν κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων,.