Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου

Συνεδριάζει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, με αντικείμενο την πορεία προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Χθες, ο κ. Σαρμάς κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης ζήτησε να είναι ουδέτερα, αμερόληπτα και αντικειμενικά, ώστε οι πράξεις τους να μην ερμηνεύονται ως πολιτική παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης.

Ο κ. Σαρμάς κατά την αρχική του τοποθέτηση τόνισε πως θα πρέπει όλοι οι υπουργοί ο καθένας στην αρμοδιότητά του να δουν ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του κράτους ενόψει των επόμενων εκλογών.

“Θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική μέχρι τις επόμενες εκλογές, είναι συνταγματική μας υποχρέωση”, πρόσθεσε και συνέχισε: “Είναι απαραίτητο να υπάρχει κυβερνητική πολιτική έστω και για μία υπηρεσιακή κυβέρνηση”.

“Συνεπώς θα πρέπει να ενημερώσετε το υπουργικό συμβούλιο για τον προγραμματισμό που έχετε στα υπουργία σας. Υπάρχει προγραμματισμός από την απελθούσα κυβέρνηση και θα πρέπει να δούμε τι απαιτείται να συνεχιστεί για να διασφαλίσουμε την λειτουργικότητα του κράτους.Άλλη μια υποχρέωση είναι διαχείριση των κίνδυνων στα υπουργεία σας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε εντοπίσει τους κίνδυνους και σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι εσωτερικοί ελεγκτές που έχετε.Δεν αρκεί όμως ο εντοπισμός, πρέπει να εφαρμόσουμε και ένα σύστημα αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων.Έχω στο μυαλό μου το συμβάν στα Τέμπη. Τέτοιοι κίνδυνοι μας απειλούν και εμάς και τον προγραμματισμό”, συμπλήρωσε ο κ. Σαρμάς.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Σαρμά:

«Σήμερα θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική μέχρι τις 25 Ιουνίου. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα που προβλέπει ότι η κυβέρνηση καθορίζει την πολιτική της χώρας και ο πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης κατευθύνει τις ενέργειές της καθώς και των δημοσίων γενικά υπηρεσιών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Δηλαδή είναι απαραίτητο να υπάρχει μια κυβερνητική πολιτική έστω και για μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το συνταγματικό πλαίσιο αλλά και το πλαίσιο της κυβέρνησής μας, που είναι μια κυβέρνηση του άρθρου 37 του Συντάγματος, αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα εδώ είναι να δούμε τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου. Συνεπώς θα πρέπει οι Υπουργοί να ενημερώσετε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον προγραμματισμό που έχετε στα Υπουργεία σας. Και εδώ θα ήθελα να πω ότι υπάρχει προγραμματισμός από την απελθούσα κυβέρνηση, αλλά εμείς στο πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας θα πρέπει να δούμε τι από τον προγραμματισμό αυτό απαιτείται να συνεχιστεί για να εξασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα του κράτους, των δημοσίων υπηρεσιών.

Από εκεί και πέρα άλλη μια πολύ βασική υποχρέωσή μας είναι η διαχείριση των κινδύνων στα υπουργεία σας πιθανόν να είναι και σημαντικότερο απαιτούμενο από τον προγραμματισμό. Διαχείριση των κινδύνων σημαίνει ότι έχετε εντοπίσει τους κινδύνους, τους διάφορους κινδύνους που απειλούν τις δραστηριότητες, την οικονομική ζωή, οτιδήποτε αφορά τις δράσεις, τις αρμοδιότητές σας. Έχετε εντοπίσει λοιπόν τους κινδύνους και σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι εσωτερικοί ελεγκτές που έχετε στα Υπουργεία σας, οι οποίοι θα έπρεπε ή πρέπει να έχουν ήδη εντοπίσει τους βασικούς κινδύνους και δεν αρκεί βέβαια ο εντοπισμός χρειάζεται και ένα σύστημα αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων και επιπλέον η παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής του συστήματος αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων. Βέβαια έχω στο μυαλό μου το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που είναι καθαρή περίπτωση διαχείρισης κινδύνου ή μη διαχείρισης κινδύνου. Τέτοιοι κίνδυνοι μας απειλούν. Απειλούν βέβαια και τον προγραμματισμό, αλλά είναι και γεγονότα που γίνονται πέραν του προγραμματισμού. Στον προγραμματισμό που έχετε στα υπουργεία σας θα πρέπει να δείτε ποιοι κίνδυνοι απειλούν την μη εκτέλεσή του. Λοιπόν, με αυτά τα λόγια θα ήθελα να περάσουμε τώρα στην συνεδρίαση μας και ευχαριστώ τους κυρίους».

 

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί δεν θα έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες και δεν θα χαράξουν πολιτική -τα καθήκοντά τους θα διαρκέσουν έναν μήνα. Επί της ουσίας, αυτό που θα κάνει το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο θα είναι να οδηγήσει την χώρα στις δεύτερες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς παρέστη σήμερα το πρωί στην Ακρόπολη κατά την έπαρση της σημαίας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Χθες, μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης και πριν τις διαδικασίες παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία, σημείωσε ότι η ανεξαρτησία θα πρέπει να χαρακτηρίζει την κυβερνητική γραμμή, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Επεσήμανε ότι η μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη πολιτικά και κομματικά. «Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως να σταθμίζουμε τις πράξεις μας», σημείωσε.

Η νέα Βουλή θα ορκιστεί την Κυριακή, ενώ την Δευτέρα οι βουλευτές θα εκλέξουν το προεδρείο της Βουλής και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα θυροκολληθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα