Το Ισραήλ αξιολογεί πώς θα απαντήσει στο Ιράν – Συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκαλέσε για τις 14:00 εκ νέου το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ για να αποφασίσει για οποιαδήποτε ενέργεια ως απάντηση στην επίθεση με drone και πυραύλους του Ιράν το Σαββατοκύριακο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Jerusalem Post, επικαλούμενη δηλώσεις κυβερνητικής πηγής.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, απαρτίζεται από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Ιωάβ Γκαλάντ, τον πρώην υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς και αρκετούς παρατηρητές, είχε συνεδριάσει και τη νύχτα της Κυριακής χωρίς να λάβει συγκεκριμένη απόφαση για τα αναμενόμενα αντίποινα.

«Κατ’ ουσίαν δεν είμαστε ένα έθνος που επιδιώκει τον πόλεμο», είπε στην εκπομπή Today του Radio 4 του BBC, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Μένσερ, σημειώνοντας πως μετά τις επιθέσεις του Σαββάτου είναι ύψιστης σημασίας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Όπως είπε, «οι Ισραηλινοί πέρασαν μια νύχτα – μαμάδες, μπαμπάδες, παιδιά – μέσα και έξω από καταφύγια στη χώρα μας. Γνωρίζουμε ότι οι τύραννοι της Τεχεράνης ενορχήστρωσαν όχι μόνο αυτή την επίθεση, αλλά και τη σφαγή του λαού μου στις 7 Οκτωβρίου» και τόνισε ότι «εναπόκειται στο Ισραήλ να αποφασίσει πώς θα υπερασπιστεί τον λαό του».

Τεχεράνη: Καλεί τη Δύση να «εκτιμήσει την αυτοσυγκράτησή της» απέναντι στο Ισραήλ,
Οι δυτικές χώρες «όφειλαν να εκτιμήσουν την αυτοσυγκράτηση του Ιράν» απέναντι στο Ισραήλ μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του ισραηλινού εδάφους σε αντίποινα για ένα φονικό πλήγμα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

Οι δυτικές χώρες «όφειλαν να εκτιμήσουν την αυτοσυγκράτηση του Ιράν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών», «αντί να εξακοντίζουν κατηγορίες», δήλωσε ο Νασέρ Καναανί σε συνέντευξη Τύπου στη Τεχεράνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες καταδίκασαν την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση που έθεσε στο στόχαστρο το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, την οποία η Τεχεράνη παρουσιάζει ως επιχείρηση «αυτοάμυνας» μετά το πλήγμα της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό το οποίο φέρεται να εξαπέλυσε το Ισραήλ.

Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) καταδίκασαν «ομόφωνα» χθες, Κυριακή, τη στρατιωτική επίθεση του Ιράν, το οποίο «με τις ενέργειές του», «κινδυνεύει να προκαλέσει ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση».

«Η συμβουλή μας προς όλους τους υποστηρικτές του σιωνιστικού καθεστώτος είναι να εκτιμήσουν την υπεύθυνη ενέργεια του Ιράν και, αντί να επιλέγουν δυσανάλογα λόγια εναντίον του Ιράν, να προειδοποιήσουν το σιωνιστικό καθεστώς εναντίον άλλων δεινών που θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

Είπε πως η Τεχεράνη είχε αποφασίσει να «τιμωρήσει» το Ισραήλ αφού «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν επιτέλεσε τις ευθύνες του», να καταδικάσει την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, «λόγω ενεργειών της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Αμερικής», που αντιτέθηκαν.

Το πλήγμα της 1ης Απριλίου οδήγησε στο θάνατο επτά μέλη του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με μία ΜΚΟ

«Είμαστε σθεναρά πεπεισμένοι πως χωρίς το πράσινο φως των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ δεν θα είχε τολμήσει να επιτεθεί στη διπλωματική αντιπροσωπεία του Ιράν», επανέλαβε σήμερα ο Καναανί, ενώ η Ουάσινγκτον έχει πει κατ΄επανάληψη πως δεν αναμίχθηκε στην επιχείρηση αυτή.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι δεν είχε υπάρξει προηγούμενη συμφωνία με οποιαδήποτε χώρα πριν από την ανταποδοτική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Περιφερειακοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσαν πως η Τεχεράνη είχε ενημερώσει τις γειτονικές χώρες μέρες πριν από την επίθεσή του.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως δεν υπήρξε προηγούμενη συμφωνία με οποιαδήποτε χώρα σχετικά με το πώς η Τεχεράνη θα προσέγγιζε τη στρατιωτική απόκρισή της στο Ισραήλ.

Ανησυχία Μαρκόν, Σολτς, Κάμερον, Μητσοτάκη για κλιμάκωση της κρίσης
Οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν μια καίρια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια προειδοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του το πρωί με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτραπεί νέα κλιμάκωση. «Όλοι μας ανησυχούμε για μια πιθανή κλιμάκωση», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο BFM TV και στο ραδιόφωνο RMC.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε σήμερα το Ιράν να μην πραγματοποιήσει νέα επίθεση στο Ισραήλ αλλά σημείωσε ότι και η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

«Ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ πέτυχε με τους διεθνείς εταίρους και εκείνους στο έδαφος να αποκρούσει αυτή την επίθεση είναι πραγματικά εντυπωσιακός (…). Είναι μια επιτυχία που ίσως δεν πρέπει να χαθεί, εξ ου και η συμβουλή μας να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Σολτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Και η έκκλησή μας είναι πολύ σαφής: το Ιράν πρέπει να σταματήσει αυτή την επιθετικότητα», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το Ισραήλ να μην αντιδράσει, χαρακτηρίζοντας την επίθεση του Ιράν ως «σχεδόν ολοκληρωτική αποτυχία». «Αν κάθεστε στο Ισραήλ σήμερα το πρωί και σκέφτεστε, πολύ σωστά, ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να απαντήσουμε εμείς σας προτρέπουμε να μην το κλιμακώσετε», είπε ο Κάμερον στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Από πολλές απόψεις αυτή ήταν μια διπλή ήττα για το Ιράν. Η επίθεση ήταν μια σχεδόν ολοκληρωτική αποτυχία και αποκάλυψαν στον κόσμο ότι ασκούν κακοήθη επιρροή στην περιοχή. Επομένως, ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει μια απάντηση αντιποίνων», σημείωσε.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι Βρετανία θα εξετάσει περισσότερες κυρώσεις κατά του Ιράν.

Ερωτηθείς εάν το Λονδίνο θα εξετάσει περισσότερες κυρώσεις στο Ιράν, ο Κάμερον ανέφερε χαρακτηριστικά στο BBC: «Ναι, απολύτως. Έχουμε ήδη (επιβάλλει) 400 κυρώσεις στο Ιράν. Θέσαμε ένα εντελώς νέο καθεστώς κυρώσεων στα τέλη του περασμένου έτους, το οποίο αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό».

«Έχουμε επιβάλει, πρόσθεσε, κυρώσεις στους IRGC, τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, στο σύνολό τους και θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε ποια περαιτέρω βήματα μπορούμε να κάνουμε», είπε και δήλωσε ακόμα ότι η Βρετανία εξετάζει εάν θα πρέπει να απαγορεύσει τους IRGC.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα