Στους 3.800 οι μετανάστες στη Λαμπεντούζα – Συνεχίζεται η μεταφορά τους με πλοία, σε περιφέρειες της Ιταλίας

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα ανέρχονται συνολικά σε 3.800, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές. Χθες τη νύχτα έφτασαν στο μικρό ιταλικό νησί ακόμη εννέα πλεούμενα με περίπου 400 επιβαίνοντες. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η επιχείρηση μεταφοράς των αφιχθέντων, με πλοία που ναύλωσε η ιταλική κυβέρνηση, στην Σικελία και από εκεί σε κέντρα παραμονής που βρίσκονται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομαρχίας του Ακράγαντα, μέχρι σήμερα το βράδυ είναι πιθανό να έχουν μεταφερθεί στην Σικελία περίπου άλλοι 2.000 άνθρωποι.

Το νερό και το φαγητό μοιράζονται, σε μεγάλο βαθμό, χάρη στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό. Παράλληλα, για την διαχείριση της όλης κατάστασης έχουν κινητοποιηθεί άνδρες και γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας, των καραμπινιέρων και της αστυνομίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κρισιμότερη φάση συνεχίζει να είναι εκείνη της διανομής του φαγητού, με εκνευρισμό και εντάσεις εξαιτίας και της μακράς αναμονής κάτω από τον ήλιο. «Μας έχει μείνει μια μόνον ελπίδα: να μην μας αφήσουν μόνους. Δώσαμε μαθήματα ανθρωπιάς και σε όλο τον κόσμο, αλλά τα όσα συμβαίνουν τις ημέρες αυτές απαιτούν μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου», δήλωσε ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα Φιλίπο Μανίνο. Χθες, το βράδυ, πολλοί κάτοικοι του νησιού πήραν μέρος σε λιτανεία στη μνήμη του μόλις πέντε μηνών μωρού που έχασε την ζωή του από πνιγμό, πριν από δυο μέρες, όταν γλίστρησε από τα χέρια της μητέρας του, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι.