Στον εισαγγελέα για τις ενισχύσεις της πανδημίας!

Στον εισαγγελέα θα κληθούν για τα περεταίρω όσοι επιχείρησαν να καταστρατηγήσουν τα μέτρα ενίσχυσης που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, όπως είναι οι επιστρεπτέες προκαταβολές, η Συν-Εργασία και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας.

Ήδη έχουν παραπεμφθεί στις εισαγγελικές αρχές υποθέσεις εξόφθαλμων παραβάσεων ενώ σταδιακά αποστέλλονται και νέες υποθέσεις οι οποίες προκύπτουν από τις διασταυρώσεις που διενεργεί η ΑΑΔΕ, των αρχείων του Taxisnet με το αρχείο του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην έλλειψη δικαιολογητικών για τις επιστρεπτέες προκαταβολές και το αν πληρούσαν οι δικαιούχοι ή όχι το κριτήριο της απασχόλησης αλλά έχουν εντοπιστεί πολύ σοβαρότερες παραβάσεις, οι οποίες ξεφεύγουν από το «φορολογικό δίκιο» και εμπίπτουν στο ποινικό δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η υπόθεση του ελέγχου των μέτρων στήριξης την περίοδο της πανδημίας, δεν κλείνει με την έκδοση των εκκαθαριστικών της επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών, αλλά θα έχει συνέχεια, όσο προχωρούν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ.

Απίστευτες υποθέσεις

Τα αποτελέσματα των έως τώρα ελέγχων έχουν αποκαλύψει τις ακόλουθες ενδεικτικές περιπτώσεις οι οποίες έχουν πάρει τον δρόμο προς τη δικαιοσύνη.

  • Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Πελοπόννησο, που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο κρέατος, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 3.000 ευρώ για το 2019. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.
  • ΕΠΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο εξοπλισμού γραφείου, είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τέσσερα τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
  • Ξενοδοχείο στη Θεσσαλία είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019 και το 2020, με τζίρο 3 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
  • Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή φυτών, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 7.000 ευρώ για το 2019 και το 2020. Υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019, με τζίρο ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ.
  • Καφετέρια στη Θεσσαλία, που στεγαζόταν σε κτίριο 25 τ.μ., όπου, κατά τον έλεγχο του κλιμακίου του ΣΕΠΕ, βρέθηκαν εγγεγραμμένοι συνολικά 150 εργαζόμενοι! Από αυτούς, οι  129 είχαν προσληφθεί με σύμβαση μερικής απασχόλησης – για 4 ώρες εργασίας το μήνα κατά μέσο όρο (!) – και οι περισσότεροι είχαν προσληφθεί από τον Νοέμβριο του 2020 και εφεξής, οπότε ξεκίνησε το δεύτερο lockdown. Οι συμβάσεις και των 150 εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή, με αποτέλεσμα να καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα