Στόλτενμπεργκ: Η Μόσχα επεκτείνει την επιρροή της στη στρατηγικής σημασίας Αρκτική

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί στη Welt am Sonntag πως η Μόσχα επεκτείνει την επιρροή της στη στρατηγικής σημασίας Αρκτική, τοποθετώντας εκεί όπλα τελευταίας τεχνολογίας. Το Πεκίνο, επίσης, εκδηλώνει ενδιαφέρον για την πλούσια σε φυσικούς πόρους περιοχή και την εντάσσει σε ένα παγκόσμιο σχέδιο.

Μπροστά στις νέες απειλές από τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ εντείνει τις δραστηριότητές του στην Αρκτική. “Το ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσει την παρουσία του στην Αρκτική. Επενδύουμε ήδη σε αεροσκάφη θαλάσσιας αναγνώρισης για να μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στον μακρινό βορρά. Αλλά θα εντείνουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Welt am Sonntag.

Στην πλούσια σε πόρους περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο, η οποία ενώνει τους πρόποδες των ηπείρων της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης, η Ρωσία έχει πρόσφατα αυξήσει τις δραστηριότητές της, είπε: “Βλέπουμε μια σαφή αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στην Αρκτική. Η Μόσχα βρίσκεται σε διαδικασία επαναλειτουργίας βάσεων της σοβιετικής εποχής και σταθμεύει και δοκιμάζει εκεί νέα όπλα τελευταίας τεχνολογίας, όπως υπερηχητικούς πυραύλους”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πρόσφατα ταξίδεψε για πρώτη φορά στο καναδικό τμήμα της Αρκτικής μαζί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Καναδά Τζάστιν Τρουντό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε πρόσφατα τις διεκδικήσεις της Μόσχας στην περιοχή: “Είναι απολύτως σαφές σε όλους εδώ και πολύ καιρό ότι αυτό είναι το έδαφός μας, αυτή είναι η χώρα μας”. Η Μόσχα έχει επεκτείνει τις βάσεις της στην Αρκτική τα τελευταία χρόνια, τοποθετώντας εκεί πυραύλους μέσου βεληνεκούς S-400 που φτάνουν μέχρι τη Γροιλανδία ή την Αλάσκα.

Δοκιμή υπερηχητικών πυραύλων

Τα ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικά MiG-31 μπορούν να προσγειωθούν στο αρκτικό αρχιπέλαγος Franz Josef Land. Η Μόσχα δοκίμασε υπερηχητικούς πυραύλους στη χερσόνησο Κόλα τον περασμένο Νοέμβριο. Η ελεγχόμενη από τη Μόσχα βόρεια περιοχή της Αρκτικής φιλοξενεί επίσης μεγάλο μέρος των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Μεγάλες ποσότητες σπάνιων γαιών, χρυσού, σιδήρου, χαλικιών και άμμου αποθηκεύονται επίσης κάτω από τους πάγους στις αμφισβητούμενες περιοχές. Εκεί βρίσκεται περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και το 16% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου. Καθώς η Αρκτική θερμαίνεται τρεις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο θαλάσσιος πάγος λιώνει και η εκμετάλλευση των πόρων γίνεται όλο και πιο ελκυστική.

Η Κίνα ενδιαφέρεται επίσης όλο και περισσότερο για την Αρκτική, η οποία έχει “μεγάλη στρατηγική σημασία” για τη δυτική αμυντική συμμαχία, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. “Είναι ο κρίσιμος σύνδεσμος μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Η Αρκτική αποτελεί επίσης τη συντομότερη απόσταση μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ρωσίας”.

Καθώς λιώνουν οι πάγοι, ανοίγονται νέες εμπορικές διαδρομές. Το Πεκίνο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα γι’ αυτό. Η χώρα αυτοανακηρύχθηκε το 2018 ως “παραλίγο παραποτάμιος” της Αρκτικής. Το Πεκίνο θέλει να οικοδομήσει έναν “πολικό δρόμο του μεταξιού” με θαλάσσιες διαδρομές προς την Ευρώπη που θα είναι χιλιάδες χιλιόμετρα συντομότερες

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα