Στο κόκκινο οι ευρωαγορές

Στο κόκκινο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τα οποία έπληξαν την αισιοδοξία ότι η Federal Reserve πλησιάζει στη μείωση των επιτοκίων της.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε σε ποσοστό 0,95% και έκλεισε στις 482,83 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός κινήθηκε τον Ιανουάριο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% μετά από άνοδο 0,2% τον Δεκέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Ο ετήσιος πληθωρισμός, στο μεταξύ, επιβράδυνε στο 3,1% από 3,4% τον προηγούμενο μήνα.

Και οι δύο μετρήσεις έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ο δείκτης να σημειώσει μηνιαία αύξηση 0,2% και να επιβραδύνει περισσότερο στο 2,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Οι αντοχές της αμερικανικής οικονομίας και η επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων έχουν πλήξει την αρχική αισιοδοξία ότι η Fed θα μπορούσε σχετικά σύντομα να ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της. Αντίθετα, αρκετοί περιμένουν πλέον οι μειώσεις των επιτοκίων να έρθουν το δεύτερο μισό του έτους.

Στο μεταξύ, οι traders τιμολογούν πιθανότητα περίπου 60% η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κόψει τα επιτόκια της από τον Απρίλιο.

Ο κλάδος της τεχνολογίας γνώρισε ισχυρές πιέσεις σήμερα, με τον δείκτη STOXX Europe 600 Technology να χάνει 2,7% από το υψηλό 23 ετών που σημείωσε τη Δευτέρα.

Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,9% στις 16.880,83 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχώρησε κατά 0,8% στις 7.625,31 μονάδες, ενώ και ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε 0,8% και έκλεισε στις 7.512,28 μονάδες.

Στις περιφερειακές οικονομίες ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1%, ενώ ο ισπανικός IBEX έχασε 0,6%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα