Στο “κόκκινο” και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών

Πτώση καταγράφει και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, δοκιμάζοντας εκ νέου το επίπεδο των 800 μονάδων, υπό το βάρος αφενός του κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα και αφετέρου της κατακόρυφης πτώσης των ευρωπαϊκών αγορών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,98% στις 803,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,95% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.033,95 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,42% στις 677,45 μονάδες.

Το ΧΑ δεν μπορεί να ξεφύγει από το ισχυρό sell off που προκαλεί η αβεβαιότητα της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ευρώπη, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να σημειώνουν απώλειες καθώς η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εύθραυστη. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι ακόμη οι αγορές δεν μπορούν να τιμολογήσουν τις συνέπειες των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στην οικονομική δραστηριότητα, επομένως να λάβουν και τις κατάλληλες αμυντικές θέσεις.

Οι νεκροί από την επιδημία ανέρχονται στους 2.801 σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 82.000 κρούσματα. Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρατά αποστάσεις από το να κηρύξει πανδημία για τον κορονοϊό, είναι χαρακτηριστικό πως χθες για πρώτη φορά ο αριθμός των κρουσμάτων που κατεγράφησαν σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν μεγαλύτερος από αυτά που κατεγράφησαν στην Κίνα.

Βέβαια, οι εκτιμήσεις που δείχνουν να συγκλίνουν περισσότερο είναι ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα παρέμβουν ώστε να στηρίξουν την οικονομία, ένα σενάριο που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τόσο στην ΕΚΤ όσο και στη Fed υπάρχει πλέον βεβαιότητα για τη σοβαρότητα των οικονομικών συνεπειών της επέκτασης του κορονοϊού, με τις συσκέψεις να είναι συνεχείς, προκειμένου να υπάρξει σχέδιο παρέμβασης. Βέβαια, σε αυτές τις εκτιμήσεις δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κεντρικών τραπεζών, αλλά και την απροθυμία των κυβερνήσεων να μπορέσουν μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής να απορροφήσουν τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται από τα μέτρα καραντίνας που λαμβάνονται.

Γι’ αυτό και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι απώλειες του ΧΑ από την αρχή του Φεβρουαρίου φτάνουν το 11%, ενώ από τις 24 Ιανουαρίου, όταν και άρχισε να γίνεται γνωστός ο νέος ιός από την Κίνα, οι απώλειες φτάνουν το 15%. Και το χειρότερο όλων είναι ότι οι απώλειες επεκτείνονται σχεδόν σε όλο το ταμπλό της Λ. Αθηνών, με ελάχιστες περιπτώσεις να έχουν διαφύγει του sell off.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Aegean, Jumbo, Πειραιώς, Εθνική, Λάμδα, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ σημειώνουν απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΔΕΗ, Titan, Φουρλής, Μυτιληναίος, Βιοχαλκο και ΓΕΚ Τέρνα.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Euroabnk, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Coca Cola, Alpha Bank Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή ο ΟΤΕ.

 

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα