

Στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα οι ηγέτες 16 χωρών της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κίνας (16+1). Η πρωτοβουλία της Κίνας, η οποία χρονολογείται από το 2012, πιθανόν τώρα να ενισχυθεί και να γίνει σύντομα “Ένωση 17+1” με την προσχώρηση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Σύνοδο Κορυφής των 16+1, θα λάβει μέρος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας. Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κροατίας δεν θέλησαν (πάντως) να σχολιάσουν την ενδεχόμενη ένταξη της δεύτερης», γράφει η ελβετική Neue Zuercher Zeitung (NZZ).
«Για την κινεζική κυβέρνηση αυτό θα ήταν ακόμα μια επιτυχία μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την πρώτη χώρα των G-7, την Ιταλία. Η Ελλάδα και η Κίνα είναι στενά συνδεδεμένες εδώ και χρόνια, δεδομένου ότι η Cosco είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος στο λιμάνι του Πειραιά. Στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης η Κίνα ήταν ο σημαντικότερης υποστηρικτής της Ελλάδας», όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Ζυρίχης.
«Η Ελλάδα έχει καθεστώς παρατηρητή στην “Ενωση 16+1”, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κίνα κατηγορείται ότι προσπαθεί να διχάσει την Ευρώπη με αυτήν πρωτοβουλία και για να αποδυναμώσει την κριτική φρόντισε φέτος βραχυπρόθεσμα να διοργανωθεί η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας πριν τη Συνάντηση των 16+1 στο Ντουμπρόβνικ», όπως παρατηρεί η ΝΖΖ.
«Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανολογείται ότι ο κ. Τσίπρας θα πάει στο Ντουμπρόβνικ. Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις. Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ρώμης και Πεκίνου, η ένταξη της Ελλάδας στην “Ένωση 16+1” θα ήταν ακόμα ένα κτύπημα για τις Βρυξέλλες. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. φέρεται μάλιστα να δήλωσε: «Όλες οι χώρες, είτε μόνες είτε εντός τοπικών υπο-οργανώσεων, όπως το σχήμα 16+1 πρέπει να εγγυώνται τη συμβατότητα των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κανόνων της και της πολιτικής της», καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας της Ζυρίχης.
Σχετικά Νέα
Ν. Ανδρουλάκης: Πανανθρώπινος στόχος η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι πανανθρώπινος στόχος, τόνισε, από.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας σε καταστήματα των Εξαρχείων
Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τις καταγγελίες.
Μενδώνη για Ανδρουλάκη: «Φαίνεται ότι δεν έχει επισκεφθεί πρόσφατα την Κνωσό»
Απάντηση με αιχμές για όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή.
Άκης Σκέρτσος: Το ΠΑΣΟΚ προτρέχει να βγάλει συμπεράσματα για τα Τέμπη
«Τα κόμματα, οι πολιτικοί και η πολιτική έχουν ένα και μόνο, λόγο ύπαρξης: να.