Στο 1,5 δισ. ευρώ υποχώρησε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης τον Ιανουάριο, αποτυπώνοντας τις πιέσεις που δέχεται το μπλοκ και εντείνοντας τους φόβους για συνέχιση της επιβράδυνσης που παρατηρήθηκε το 2018 και το τρέχον έτος.

Ειδικότερα, το εμπορικό πλεόνασμα των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ μειώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ τον πρώτο μήνα του έτους, διαμορφούμενο στο ήμισυ περίπου του αντίστοιχου ποσού τον Ιανουάριο του 2018, οπότε είχε ανέλθει στα 3,1 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το εμπόριο αγαθών εμφάνισε έλλειμμα ύψους 24,9 δισ. ευρώ από 21,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2018, μειωμένο ωστόσο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

Τα επιμέρους στοιχεία για το εμπόριο αγαθών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, ειδικά σε ό,τι αφορά το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εγείρουν φόβους ότι μπορεί να εντείνουν τις εμπορικές συγκρούσεις.

Κι αυτό γιατί το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο, φτάνοντας στα 11,5 δισ. ευρώ από 10,1 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Σε μια περίοδο μάλιστα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως για το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ έναντι της χώρας του, έχει επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ενώ απειλεί να κάνει το ίδιο και στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ένωση.

Την ίδια ώρα, ένταση αναμένεται και στις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, για τον ίδιο λόγο με αντίστροφη όμως κατεύθυνση. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα αυξήθηκε, φτάνοντας στα 21,4 δισ. ευρώ από 20,8 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτους, που επίσης έχει αποτελέσει πηγή τριβών μεταξύ των δύο οικονομιών.

Σχετικά Νέα