

Η Ουγγαρία έκανε έκκληση προς τους θεσμούς της ΕΕ “να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία των χωρών μελών” στηρίζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας με την οποία χαρακτηρίζονται ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.
Σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υπέγραψε κυβερνητικό διάταγμα, με το οποίο χαιρετίζει την απόφαση της Πολωνίας, η οποία έχει βυθίσει την ΕΕ σε μια υπαρξιακή κρίση.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε “εξαιρετικά ανήσυχη” από την απόφαση της Πολωνίας και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ.
Οι ακροδεξιές λαϊκιστικές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Κομισιόν για ζητήματα που αφορούν από την ελευθερία του Τύπου και την μετανάστευση μέχρι τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Τα δύο πρώην κομμουνιστικά κράτη, τα οποία εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004, είναι σύμμαχοι εντός του μπλοκ και συχνά ψηφίζουν παράλληλα και υποστηρίζουν το ένα την υπόθεση του άλλου.
Ωστόσο, παρά τις διαφωνίες των κυβερνήσεών τους με τις Βρυξέλλες, οι πολίτες στην Πολωνία και στην Ουγγαρία εξακολουθούν να στηρίζουν την παρουσία των χωρών τους στην ΕΕ.
Σχετικά Νέα
Reuters: Το Ισραήλ δεν αποκλείει την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Το Ισραήλ δεν αποκλείει την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τους επόμενους μήνες,.
Ιταλία: «Ανταλλαγή απόψεων επί της διεθνούς κατάστασης» στη συνάντηση Βανς με τον πρωθυπουργό του Βατικανού
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς συναντήθηκε, σήμερα στο Βατικανό, με τον πρωθυπουργό της.
Dubai Chocolate: Παγκόσμια έλλειψη στα φιστίκια, εκτοξεύτηκε η τιμή τους
Σύμφωνα με τους Financial Times, η φρενίτιδα που εκρατεί για την σοκολάτα του Ντουμπάι.
Adolescence: H σειρά φαινόμενο στις 10 δημοφιλέστερες όλων των εποχών του Netflix
Από την πρώτη στιγμή της προβολής της, η βρετανική σειρά «Adolescence» δεν καθήλωσε απλώς.