

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε σήμερα το πρωί στην Ουγγαρία για μια ασυνήθιστα σύντομη επίσκεψη, η οποία αναμένεται να υπογραμμίσει τις διαφορές ανάμεσα στις απόψεις του Ποντίφικα και τις εθνικιστικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Ο84χρονος Φραγκίσκος θα παραμείνει μόνον επτά ώρες στην ουγγρική πρωτεύουσα Βουδαπέστη, όπου θα χοροστατήσει σε λειτουργία με την οποία θα ολοκληρωθεί διεθνής ρωμαιοκαθολική σύνοδος, προτού αναχωρήσει για την Σλοβακία, όπου θα παραμείνει πολύ περισσότερο και θα επισκεφθεί 4 πόλεις προτού αναχωρήσει από εκεί την Τετάρτη.
“Ξαναρχίζουμε τα ταξίδια και αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι μπορούμε να φέρουμε το μήνυμά μας και τις ευχές μας στους ανθρώπους”, δήλωσε ο Πάπας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Βουδαπέστη, αναφερόμενος στην πανδημία της COVID-19.
Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ο Ποντίφικας δήλωσε ότι αισθάνεται πολύ καλά.
Στο αεροδρόμιο τον Πάπα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, υποδέχθηκε ο Ούγγρος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζολτ Σέμγεν, ο καρδινάλιος Πέτερ Έρντο και Ούγγροι επίσκοποι, μετέδωσε η ουγγρική δημόσια τηλεόραση.
Ο Πάπας χαμογελαστός χαιρέτισε τα παιδιά που είχαν πάει εκεί για να του ευχηθούν προτού μπει σε αυτοκίνητο που θα τον μετέφερε στο κέντρο της Βουδαπέστης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Βατικανού, ο Φραγκίσκος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Όρμπαν και τον πρόεδρο Γιάνος Άντερ, όπως και με επισκόπους και εκπροσώπους κάποιων εβραϊκών κοινοτήτων προτού χοροστατήσει σε λειτουργία, με την οποία θα ολοκληρωθεί εκκλησιαστική σύνοδος που άρχισε την περασμένη Κυριακή.
Ο εξαιρετικά σύντομος χρόνος της παραμονής του στην Βουδαπέστη ώθησε διπλωμάτες και καθολικά μέσα ενημέρωσης να υπαινιχθούν ότι ο Ποντίφικας, ο οποίος κάνει το πρώτο του ταξίδι μετά την χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τον Ιούλιο, δίδει προτεραιότητα στην Σλοβακία, ουσιαστικά σνομπάροντας την Ουγγαρία.
Ο Φραγκίσκος έχει συχνά καταγγείλει αυτό που θεωρεί ως επανεμφάνιση εθνικιστικών και λαϊκιστικών κινημάτων και έχει απευθύνει έκκληση για ευρωπαϊκή ενότητα, ενώ έχει επικρίνει χώρες που προσπαθούν να επιλύσουν την μεταναστευτική κρίση με μονομερείς ή απομονωτικές ενέργειες.
Σχετικά Νέα
Ορίστηκε η αντιπροσωπεία του Κιέβου για τις συνομιλίες με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας της χώρας του στις επερχόμενες.
Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας συναντάται με τη ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συναντάται αυτήν την ώρα με τη ρωσική.
Ο Τραμπ “πιθανότατα” θα γυρίσει στην Ουάσινγκτον και ο Ζελένσκι έφυγε για Αλβανία και ο Φιντάν συναντά τους Ρώσους
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψει.
Πούτιν: Απομάκρυνε τον επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία Σαλιούκοφ
Τον αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων, στρατηγό Όλεγκ Σαλιούκοφ, απομάκρυνε την Πέμπτη ο Πούτιν, σύμφωνα.