Στην Κίνα ο Μαδούρο – Θα συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος επισκέπτεται την Κίνα από την Παρασκευή, έφτασε σήμερα στο Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Οσοσιαλιστής ηγέτης άρχισε την περασμένη εβδομάδα την επίσκεψή του στην Κίνα ξεκινώντας από την Σεντζέν, την μητρόπολη που συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ στο νότιο τμήμα της χώρας, προτού μεταβεί στην Σανγκάη και να επισκεφθεί την επαρχία Σαντόνγκ, στην ανατολική Κίνα, από όπου ταξίδευσε με τρένο υψηλής ταχύτητας (TGV).

Τον Μαδούρο και την σύζυγό του υποδέχθηκαν σήμερα στον σιδηροδρομικό σταθμό παιδιά, σύμφωνα με εικόνες που προβλήθηκαν από το κινεζικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης είχε προηγουμένως πλέξει το εγκώμιο των διμερών σχέσεων ανάμεσα στη χώρα του και την Κίνα, σε μήνυμα που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα της Βενεζουέλας.

“Αναχωρούμε με τρένο με προορισμό την κινεζική πρωτεύουσα, για να συναντήσουμε το μέλλον, να συναντήσουμε τον αδελφό μας πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ”, είχε σημειώσει ο Μαδούρο.

“Έχουμε θυσιάσει τον ύπνο μας, αντέξει την κούραση, αλλά μας παρακινεί η μεγάλη χαρά που μας δίνει το γεγονός ότι υπηρετούμε τον λαό της Βενεζουέλας”, είχε υπογραμμίσει ο Μαδούρο.

Το Πεκίνο διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, η οποία βρίσκεται απομονωμένη στη διεθνή σκηνή, και είναι ένας από τους βασικούς πιστωτές της χώρας του, της οποίας το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 80% σε δέκα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το Καράκας επιδιώκει την υποστήριξη του Πεκίνου για την αναζωογόνηση της οικονομίας του, η οποία έχει πληγεί από έναν από τους χειρότερους πληθωρισμούς στον κόσμο (436% σε ετήσια βάση τον Μάιο).

Η πιο πρόσφατη επίσκεψη του Μαδούρο στην Κίνα ήταν το 2018 και ήταν η δέκατή του.

Τότε είχε χαιρετίσει το όραμα του Κινέζου ομολόγου του για μια “κοινή μοίρα για την ανθρωπότητα”.

Ο Μαδούρο, δριμύς επικριτής των ΗΠΑ, είχε επίσης επαινέσει την Κίνα ως μια χώρα που δεν είναι “μια ηγεμονική αυτοκρατορία που κάνει εκβιασμό, που κυριαρχεί και που επιτίθεται στους λαούς του κόσμου”.

Ο Σι Τζινπίνγκ είχε μεταβεί στην Βενεζουέλα το 2014.