Στην Χερσώνα ο Ζελένσκι μετά την καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισκέφτηκε την Χερσώνα που έχει πληγεί από πλημμύρες μετά την καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα, μεταδίδει ο Guardian.

Τρεις άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία όχθη του Ντνίπρο, ενώ οι κατοχικές αρχές στην αριστερή όχθη ανέφεραν ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Ουκρανίας Ολεξάντρ Προκούντιν είπε ότι περίπου 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης βρίσκονται κάτω από το νερό και ότι η Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής απομακρύνει σχεδόν 2.000 ανθρώπους.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έγραψε πως ταξίδεψε στην Χερσώνα με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών από την έκρηξη του φράγματος Καχόβκα.

Συζητήθηκαν πολλά σημαντικά θέματα, πρόσθεσε ο Ζελένσκι. Η επιχείρηση εκκένωσης του πληθυσμού, η εξάλειψη των έκτακτων αναγκών από την έκρηξη του φράγματος, η παροχή βοήθειας στους πληγέντες, οι προοπτικές αποκατάστασης του οικοσυστήματος της περιοχής, αλλά και η στρατιωτική κατάσταση στην περιοχή της ανθρωπογενούς καταστροφής.

«Είναι σημαντικό να υπολογιστεί η ζημιά και να διατεθούν κεφάλαια για την αποζημίωση των κατοίκων που επλήγησαν από την καταστροφή και να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα για την αντιστάθμιση των ζημιών ή τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή Χερσώνα».