

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βουλγαρία συμφώνησαν να συγκροτήσουν στη Σόφια μια πρώτη περιφερειακή ομάδα εργασίας, ως μέρος της Πλατφόρμας Αγοράς Ενέργειας της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα θα εξετάσει τις ανάγκες φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, τις τιμές και τις ροές, καθώς και πτυχές υποδομής. Να σημειωθεί ότι, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Gazprom για τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ είχε σειρά συναντήσεων στην Κομισιόν.
Η περιφερειακή ομάδα δράσης θα επικεντρωθεί στο επόμενο έτος και θα παράσχει ειδική περιφερειακή τεχνογνωσία για την ανάπτυξη και εφαρμογή του σχεδίου δράσης REPowerEU για τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την πλήρωση της αποθήκευσης ενόψει του επόμενου χειμώνα και την περαιτέρω επιτάχυνση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού τομέα. Θα υποστηρίξει και θα συντονίσει την εφαρμογή των κοινών σχεδίων ετοιμότητας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών αγορών, αποθήκευσης και διασυνδέσεων – συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια του εφοδιασμού στη Βουλγαρία, την περιοχή, την ενεργειακή κοινότητα και όχι μόνο.
Η Βουλγαρία θα επικοινωνήσει με χώρες της γειτονιάς της και θα οργανώσει την πρώτη υπουργική συνάντηση στις 5 Μαΐου. Το έργο της ειδικής ομάδας θα βασιστεί κυρίως στις προετοιμασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ορισμένα σενάρια ενεργειακής διακοπής, σε στενό συντονισμό και αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Πουέρτο Ρίκο: Η κυβέρνηση απαιτεί απαντήσεις από τη Luma για το γενικό μπλακ άουτ
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η ενεργειακή κρίση στο Πουέρτο Ρίκο, μετά το γενικευμένο μπλακ.
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα διεξάγεται δίκη για την υπόθεση κάθε αλλοδαπού που θα απελαύνεται
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Truth Social ότι η κυβέρνησή.
ΟΗΕ: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών – Έκκληση για άμεση διεθνή υποστήριξη
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση στην.
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.