Σταθεροποίηση επιχειρεί το χρηματιστήριο Αθηνών

Tο χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί και σήμερα να κρατήσει τις 1.340 μονάδες, χωρίς όμως να μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να βγει από το εύρος στο οποίο διαπραγματεύεται επί τριημέρου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,06% στις 1.344,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.260,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,22% στις 1.107,42 μονάδες.

Εβδομάδα σταθεροποίησης
Η αγορά έχε αναλωθεί στη διατήρηση των επιπέδων αυτήν την εβδομάδα, χωρίς να αναλαμβάνει περαιτέρω ρίσκο σε μια περίοδο μάλιστα που οι ενεργοί κωδικοί έχουν μειωθεί. Η ζώνη των 1.340 – 1.350 μονάδων ήταν το επίπεδο που προτίμησαν τα στρατόπεδα να κηρύξουν την εκεχειρία τους, η οποία ενδεχομένως να συνεχιστεί εάν δεν υπάρξει στο μεταξύ κάποιος καταλύτης που θα ανατρέψει αυτή την ισορροπία.

Ποιος θα είναι αυτός ο καταλύτης; Δεν είναι λίγοι οι εμπλεκόμενοι που θεωρούν ότι η 4η Αυγούστου θα είναι η ημέρα που η Ελλάδα θα επιστρέψει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Scope. Αν και θα επρόκειτο για ένα σημαντικό γεγονός, η “νίκη” θα είναι πύρρειος, δεδομένου του ότι ο οίκος δεν έχει την “πιστοποίηση” της αναγνώρισης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επομένως τα κεφάλαια που μπορεί να κινητοποιήσει είναι περιορισμένα. Ούτε και ως προάγγελος επίσης δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επενδυτής στην ελληνική κεφαλαιαγορά που να μην κινείται με γνώμονα την επενδυτική βαθμίδα.

Τι θα προσφέρει επομένως; Την επιβεβαίωση της προόδου της Ελλάδας για τους εγχώριους επενδυτές. Όπως έχουν επισημάνει αρκετοί Έλληνες αναλυτές, το ΧΑ στερείται της υποστήριξης μεγάλης μερίδας εγχώριων επενδυτών, λόγω φυσικά του “κακού παρελθόντος” τους. Η αλλαγή της νοοτροπίας των καταθετών, από σαφώς προσανατολισμένους στις τράπεζες σε ένα μοντέλο περισσότερο επενδυτικό μακροπρόθεσμα, θα δώσει μια σημαντική βάση στην αγορά της χώρας, η οποία, σε αντίθεση με άλλες αγορές, είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το ύψος του ΑΕΠ (πέριξ του 40%).

Στο ταμπλό
Η ΕΥΔΑΠ σημειώνει κέρδη 1,92%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy, ΟΤΕ, Quest, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Jumbo να κινούνται ήπια ανοδικά. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΔΕΗ, Λάμδα, Ελλάκτωρ και Autohellas.

Στον αντίποδα, Σαράντης και ΕΛΧΑ χάνουν λίγο πάνω από 1%, ενώ σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Coca Cola, Aegean, Titan, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Τέρνα Ενεργειακή.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα