Σταθερή και υγιής η οικονομία –Το ράλι στο ΧΑ και το νέο πακέτο μέτρων στήριξης

Οι ισχυρισμοί κραδασμοί από την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτόξευση του πληθωρισμού, κλόνισαν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Η Ελλάδα επέδειξε αντοχές και μετά το «μικρό θαύμα» που πέτυχε το 2022, όπου έπιασε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, περνάει σχετικά εύκολα πάνω από τον πήχη της ύφεσης το 2023. Η μακροοικονομική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα αποτελεί εχέγγυο σταθερότητας και η δημοσιονομική της «ισχύ», είναι σημαντική βάση για την απόδοση και νέων μέτρων στήριξης προς την κοινωνία και τους πολίτες..

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Θετική εικόνα και προσδοκίες καταγράφονται για την ελληνική οικονομία και το εγχώριο επιχειρείν. Το Χρηματιστήριο συνεχίζει το ανοδικό κρεσέντο που ξεκίνησε πριν επτά εβδομάδες, «πιάνοντας» προσφάτως τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και μια οκταετία. Το ισχυρό turnaround του ΧΑ, που συνοδεύεται από μεγάλη εισροή ξένων κεφαλαίων, είναι μια ισχυρή ένδειξη εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Αντίστοιχη ψήφο εμπιστοσύνης παρείχε πρόσφατα και ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που μέχρι πρότινος φάνταζε άπιαστο όνειρο, είναι πλέον ένας εφικτός στόχος που η ελληνική οικονομία έχει όλα τα φόντα να τον πιάσει, εντός του 2023. Άπαντες γνωρίζουν ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα «χαρίσουν» το παραμικρό, όπως άλλωστε έχουν πράξει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό αποκτά εξέχουσα σημασία το γεγονός ότι Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο διαχειρίστηκαν με σύνεση και στρατηγική στόχευση τη δημοσιονομική-μακροοικονομική πορεία της χώρας. Χάρη σ’ αυτή ο ευσεβής πόθος της επενδυτικής βαθμίδας έχει έρθει πιο κοντά από ποτέ.

Θαύματα δεν θα μπορούσαν να γίνουν, ενώ θα ήταν ουτοπική η προσπάθεια ικανοποίησης των πάντων. Σε δημοσιονομικό επίπεδο τα δίδυμα ελλείμματα (πρωτογενές έλλειμμα και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) αποτελούν ανησυχητικό σημάδι, ενώ τα πακέτα στήριξης (ενεργειακά, για επιχειρήσεις, επιδόματα κτλ), ποτέ δεν είναι αρκετά, πόσω δε μάλλον σε μια ταραγμένη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε. Στον αντίποδα, όμως, τα κρατικά έσοδα ξεπέρασαν κατά πολύ τους ορισθέντες στόχους, το χρέος συνεχίζει να απομειώνεται, η χώρα παρά τη αισθητή πτώση του ρυθμού ανάπτυξης απέφυγε με ευκολία την ύφεση. Ενδεχομένως για κάποιους το γεγονός ότι οι έγκριτοι Financial Times υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που πέτυχαν οικονομικό «θαύμα», να μοιάζει τραβηγμένο και υπερβολικό, όμως έχει ισχυρά ψήγματα αλήθειας. Σε μια άκρως αρνητική διεθνής συγκυρία, χάρη στο συνετό και δομημένο σχεδιασμό Μαξίμου-ΥΠΟΙΚ, η ελληνική οικονομία ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στη δύσκολη συνθήκη.

Ισορροπία

Μην ξεχνάμε το εξής σημαντικό: εδώ και πολλούς μήνες και εν μέσω κρίσης, η μόνιμη επωδός του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου ήταν η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών νοικοκυριών-επιχειρήσεων και στη θετική δημοσιονομική πορεία. Δεν επρόκειτο για κάποιους είδους… εμμονή με τα δημοσιονομικά, αλλά αποτελούσε μια ρεαλιστική προσέγγιση-ανάγκη για προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Αποδεικνύεται, έστω και με τις αναπόφευκτες αστοχίες, ως η κατάλληλη επιλογή, που δημιουργεί τον απαιτούμενο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης, με στόχο την προστασία των αδύναμων νοικοκυριών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα