Στάση αναμονής με μικρή άνοδο στο χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών εστιάζει σήμερα στις γεωπολιτικές εξελίξεις, μετά και την ανακοίνωση για την έναρξη των ερευνών στο Αιγαίο από το τουρκικό Oruc Reis, με τις περισσότερες κινήσεις να είναι επιλεκτικές και μετρημένες.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,29% στις 638,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,24% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.512,32 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,92% στις 298,94 μονάδες.

Σε στάση αναμονής είναι επί της ουσίας σήμερα το ΧΑ, όπως μαρτυρά και ο όγκος των συναλλαγών του, με τις κινήσεις να είναι πολύ προσεκτικές, καθώς ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis θα αρχίσει από σήμερα έρευνες στην περιοχή που έχει δεσμευτεί από την τουρκική NAVTEX, δηλαδή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και αυτό μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν το επόμενο… ραντεβού των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, από το οποίο η Ελλάδα περιμένει δράσεις για την αποκλιμάκωση της νέας έντασης.

Βέβαια, μέσα σε αυτό το επικίνδυνο κλίμα, το ΧΑ δεν μπορεί να μην υλοποιεί σταδιακά την αβεβαιότητα γύρω από τις αμερικανικές εκλογές, οι οποίες επηρεάζουν τις αγορές σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και μπορεί δημοσκοπικά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν να αυξάνει το προβάδισμά του, εντούτοις τίποτα δεν είναι βέβαιο για την επόμενη ημέρα της 4ης Νοεμβρίους (βλ. το δημοσκοπικό προβάδισμα της Χ. Κλίντον στις προηγούμενες αμερικανικές εκλογές).

Και σε αυτό το πλαίσιο ήδη πολλοί ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι οι αμερικανικές εκλογές θα επηρεάσουν ιδιαίτερα την Ευρώπη, ιδιαίτερα εάν παραμείνει ο νυν πρόεδρος στον Λευκό Οίκο και αν τελικά υλοποιήσει τις απειλές του για τον εμπορικό πόλεμο έναντι της Ευρώπης. Ένα τέτοιο σενάριο θα καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στις εξαγωγικές οικονομίες της Ευρώπης, οι οποίες όμως τυγχάνει να είναι και οι ατμομηχανές για την περιφέρειά της, όπως είναι και η Ελλάδα.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, ο επόμενος μήνας θα είναι δύσκολος για την ελληνική αγορά, εξαιτίας των εξωτερικών πιέσεων και αναταράξεων. Όχι βέβαια ότι οι προηγούμενοι μήνες ήταν… ομαλοί… αλλά σταδιακά εισερχόμαστε σε μια περίοδο που οι διεθνείς εξελίξεις θα κρίνουν και τις διαθέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων να αναλάβουν ρίσκο σε μια οικονομία που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Λάμδα, Σαράντης, Πειραιώς και Εθνική προσπαθούν να στηρίξουν το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη, καταγράφοντας άνοδο που ξεπερνά το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Motor Oil.

Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Titan, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Coca Cola, Alpha Bank, Jumbo και ΟΠΑΠ, χωρίς καμία να ξεπερνά το -0,60%. Χωρίς μεταβολή οι ΟΤΕ και Φουρλής.

 

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα