Στα σκαριά κινήσεις συγχώνευσης

Την δημιουργία ακόμα περισσότερων εισηγμένων εταιρειών με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ προωθούν ξένοι επενδυτές, και Έλληνες βασικοί μέτοχοι, προκειμένου να δημιουργηθούν σχήματα που να προσφέρουν ρευστότητα σε περισσότερα διεθνή κεφάλαια.

Σήμερα, στον Δείκτη ftse25 υπάρχουν 8 εταιρείες που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις με πρώτη την Coca- Cola στα 11 δισ. ευρώ, τον ΟΠΑΠ με 3 δισ. ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια με 2,8 δισ. ευρώ, την Motor Oil με 2,3 δις ευρώ, την jumbo με 2,1 δις. ευρώ, τον Μυτιληναίο με 1,4 δις. ευρώ, τον Τιτάνα με 1,4 δις. ευρώ και την Βιοχάλκο με 1,1 δις. ευρώ.

Τις τελευταίες εβδομάδες στην ελληνική αγορά παρατηρούνται τοποθετήσεις με πακέτα μετοχών κυρίως σε κατασκευαστικές- ενεργειακές εταιρείες.

Αυτές οι μεταβιβάσεις σχετίζονται ως ένα βαθμό με τις παραπάνω αλλαγές, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ένας νέος ξένος επενδυτής έχει λάβει θέση σε δυο τουλάχιστον κατασκευαστικές εταιρείες.

Επίσης, Έλληνας βασικός μέτοχος εταιρείας στο παρελθόν είχε πωλήσει μετοχές θυγατρικής σε χαμηλότερες τιμές και σήμερα τις απέκτησε με σχεδόν διπλάσια τιμή, εν όψει μιας πιθανής κίνησης συγχώνευσης μεταξύ δυο συγγενών εταιρειών του.

Υπο αυτά τα δεδομένα, οι εταιρείες οι οποίες βρίσκονται κάτω απο το 1 δισ. ευρώ και δραστηριοποιούνται σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ενέργεια και κατασκευές είναι υποψήφιες για να ξεκινήσουν το νέο γύρο συγκέντρωσης.

Οι κινήσεις πραγματοποιούνται προσεκτικά ενώ τα ξένα funds * ΗΠΑ και Ευρώπη* απέκτησαν τις προηγούμενες ημέρες πακέτα μετοχών μέσα σε λίγες ώρες, ποντάροντας στις νέες αλλαγές.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικά Νέα