Στα 600 δισ. δολάρια ο λογαριασμός της νέας τραπεζικής κρίσης

Παρά το γεγονός ότι περισσότερα από 600 δισ. δολάρια έχουν δοθεί, άµεσα ή έµµεσα, για τη στήριξη των τραπεζών διεθνώς σε λιγότερο από δύο εβδοµάδες, η αβεβαιότητα και ο φόβος για το ξέσπασµα µιας νέας τραπεζικής κρίσης είναι διάχυτα στις αγορές.

Από τις 9 Μαρτίου δύο αµερικανικές περιφερειακές τράπεζες έχουν καταρρεύσει, οι µεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ προσέφεραν στήριξη ύψους 30 δισ. δολαρίων για τη διάσωση της αµερικανικής First Republic Bank, ενώ η Credit Suisse χρειάστηκε επίσης στήριξη, καταλήγοντας τελικά στην εξαγορά της από την UBS.

Συνολικά η στήριξη της Fed, µε την εγγύηση όλων των καταθέσεων στη Silicon Valley Bank και τη Signature Bank, σε συνδυασµό µε τα έκτακτα δάνεια που έχει προσφέρει στις τράπεζες των ΗΠΑ, ξεπερνάει τα 300 δισ. δολάρια και διαµορφώνεται, σύµφωνα µε την JP Morgan, στα µισά της στήριξης που είχε προσφέρει κατά τη χρηµατοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια.

Παράλληλα, σύµφωνα µε τα έγγραφα της συγχώνευσης των Credit Suisse – UBS, η συνολική στήριξη από το κράτος και από την κεντρική τράπεζα για το deal αγγίζει τα 280 δισ. δολ., το ένα τρίτο δηλαδή του ΑΕΠ της Ελβετίας.

Σε µια παγκόσµια απάντηση, όπως αυτή που είδαµε κατά το ξέσπασµα της πανδηµίας της COVID-19, η Fed, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας ανακοίνωσαν συντονισµένη δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς.

Το άνοιγµα των αγορών τη ∆ευτέρα κάθε άλλο παρά ηρεµία έδειξε, ωστόσο. Το απότοµο sell-off των τραπεζικών µετοχών έστειλε και πάλι τα χρηµατιστήρια στο βαθύ κόκκινο και τους επενδυτές να αναζητούν τρόπους διαφυγής από το ρίσκο. Η απόφαση πίσω από το ελβετικό τραπεζικό deal, να διαγραφούν πλήρως οι τίτλοι µειωµένης εξασφάλισης ΑΤ1 της Credit Suisse, δίνοντάς τους προτεραιότητα έναντι του κουρέµατος των µετοχών, προκάλεσε σοκ στις αγορές, µε τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές να σπεύδουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την Ελβετία, οδηγώντας στο «µάζεµα» των απωλειών των ευρωπαϊκών τραπεζικών µετοχών.

Αν και οι αναλυτές δεν βλέπουν την έλευση µιας νέας τραπεζικής κρίσης, προειδοποιούν για δύσκολες µέρες για τις αγορές προσεχώς, µε έντονη µεταβλητότητα, τη στιγµή που η εµπιστοσύνη στον κλάδο παραµένει εύθραυστη λόγω των κρίσεων του παρελθόντος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα