

Η Σουηδία δεν θα επαναπατρίσει ούτε παιδιά ούτε ενήλικους από καταυλισμούς φυλακισμένων τζιχαντιστών της βορειοανατολικής Συρίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
“Η κυβέρνηση δεν θα ενεργήσει για να μεταφερθούν στη Σουηδία οι Σουηδοί πολίτες και τα πρόσωπα που έχουν σχέση με τη Σουηδία, οι οποίοι βρίσκονται σε καταυλισμούς ή σε κέντρα κράτησης τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Συρία”, δήλωσε ο υπουργός Τομπίας Μπίλστρομ σε ένα μήνυμα προς το Γαλλικό Πρακτορείο.
“Η Σουηδία δεν έχει καμιά νομική υποχρέωση να ενεργήσει για να φέρει τα πρόσωπα αυτά στη Σουηδία. Αυτό ισχύει για τις γυναίκες, τα παιδιά και τους άνδρες”, πρόσθεσε.
Περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι ζουν στον ερειπωμένο και υπερπληθή καταυλισμό Αλ-Χολ, που τελεί υπό κουρδική διοίκηση. Πρόκειται για εκτοπισμένους Σύρους, Ιρακινούς πρόσφυγες και χιλιάδες ξένους καταγόμενους από τουλάχιστον 45 χώρες, εκ των οποίων οικογένειες τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Μπίλστρομ, στους Σουηδούς που κρατούνται ακόμη “προσφέρθηκε η ευκαιρία να εγκαταλείψουν (τον καταυλισμό αυτό) και να έρθουν στη Σουηδία, αλλά αρνήθηκαν επανειλημμένα”.
Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TV4, πέντε παιδιά που είχαν δεσμούς με τη Σουηδία παραμένουν στους καταυλισμούς με τις μητέρες τους και δέκα άνδρες μέσα στις κουρδικές φυλακές.
Ο υπουργός εκτιμά ότι η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας για τα σουηδικά συμφέροντα δικαιολογεί να μην γίνει πλέον κανένας επαναπατρισμός.
“Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι οι Σουηδοί ενήλικοι πολίτες και τα πρόσωπα που έχουν δεσμούς με τη Σουηδία, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη μέσα σε καταυλισμούς ή κέντρα κράτησης στη βορειοανατολική Συρία μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια της Σουηδίας εάν επιστρέψουν”, πρόσθεσε ο υπουργός.
Από την πλευρά της, η Γαλλία σταμάτησε το καλοκαίρι του 2023 τους συλλογικούς επαναπατρισμούς γυναικών τζιχαντιστών και των παιδιών τους που κρατούνταν στους καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία, ελλείψει βούλησης εκ μέρους τους και αφού διεξήγαγε τέσσερις επιχειρήσεις μέσα σε έναν χρόνο.
Σχετικά Νέα
Νομοθετική πρωτοβουλία για τον στρατηγικό ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου στον IMEC στο Κογκρέσο
Νομοσχέδιο με στόχο την ανάδειξη της Ανατολικής Μεσογείου ως στρατηγικού κόμβου στον Οικονομικό Διάδρομο.
Αμυντικές δαπάνες 5% του ΑΕΠ έως το 2032 θέλει ο Ρούτε
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε πρότεινε στις 32 χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Την Κυριακή στο Ομάν ο τέταρτος γύρος συνομιλιών Ιράν – ΗΠΑ
Το Ιράν συμφώνησε σε έναν τέταρτο γύρο έμμεσων συνομιλιών με τις ΗΠΑ για το.
Οι Χούθι εκτόξευσαν έναν πύραυλο εναντίον του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν σήμερα έναν πύραυλο με στόχο το.