Σουδάν: Το στρατιωτικό συμβούλιο προειδοποιεί τους διαδηλωτές να μην κλείνουν δρόμους

Το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΜΣΣ) που κατέλαβε την εξουσία στο Σουδάν προειδοποίησε σήμερα τους διαδηλωτές να μην αποκλείουν δρόμους και να μην εμποδίζουν τη μετακίνηση των πολιτών, καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται μετά την εκδίωξη του προέδρου Όμαρ αλ-Μπασίρ από την εξουσία.

Το ΜΣΣ δήλωσε επίσης πως είναι απαράδεκτο ορισμένοι νέοι να υποδύονται τον ρόλο της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας, παραβιάζοντας τον νόμο — μια αναφορά σε νεαρούς που υπέβαλαν σε σωματική έρευνα διαδηλωτές που συμμετείχαν σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Άμυνας.

Το ΜΣΣ και η αντιπολίτευση ανταλλάσσουν από χθες Κυριακή απειλές, με την Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών (ΕΣΕ), από τους κύριους διοργανωτές των διαδηλώσεων, να λέει ότι θα αναστείλει τις συνομιλίες με το Συμβούλιο.

«Αποφασίσαμε να επιλέξουμε την κλιμάκωση με το στρατιωτικό συμβούλιο, να μην αναγνωρίσουμε τη νομιμότητά του και να συνεχίσουμε την καθιστική διαμαρτυρία και να κλιμακώσουμε τις διαδηλώσεις στους δρόμους», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Αμίν Αμπντέλ-Αζίζ της ΕΣΕ στα πλήθη έξω από το υπουργείο Άμυνας την Κυριακή.

Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο αφότου ο Μπασίρ εκδιώχθηκε από τον στρατό στις 11 Απριλίου και διαδηλώνουν μαζικά τις τελευταίες ημέρες, ασκώντας πιέσεις για ταχεία μετάβαση σε πολιτική διακυβέρνηση.

Ο επικεφαλής του ΜΣΣ Άμπντελ Φάταχ αλ-Μπούρχαν δήλωσε την Κυριακή στην κρατική τηλεόραση πως ο σχηματισμός ενός συμβουλίου που θα αποτελείται τόσο από στρατιωτικούς όσο και από πολίτες, ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών, εξετάζεται. «Το θέμα έχει τεθεί προς συζήτηση και δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση», είπε.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν την Κυριακή ότι συμφώνησαν να στείλουν στο Σουδάν βοήθεια αξίας 3 δισεκ. δολαρίων προσφέροντας ένα σωσίβιο στους νέους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα