Σοϊγκού: Η ουκρανική αντεπίθεση αποκρούστηκε

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας δήλωσε πως οι δυνάμεις του απέκρουσαν τις τρεις πρώτες ημέρες αντεπίθεσης που εξαπέλυσε η Ουκρανία, όπου στις μάχες που διεξήχθησαν σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν περισσότεροι από 3.700 Ουκρανοί στρατιώτες.

Ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, προέβαλε τους ισχυρισμούς αυτούς σε μια ασυνήθιστα λεπτομερή ανακοίνωση η οποία αναφέρεται στις υποτιθέμενες απώλειες και των δύο πλευρών. Η Ουκρανία έχει συντηρήσει μια σκόπιμη ασάφεια σχετικά με το αν η αναμενόμενη από καιρό αντεπίθεσή της βρίσκεται σε εξέλιξη και το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στο πεδίο της μάχης.

«Τις τελευταίες τρεις ημέρες, το ουκρανικό καθεστώς εξαπέλυσε μια από καιρό υποσχόμενη επίθεση σε διάφορους τομείς του μετώπου», ανέφερε ο Σοϊγκού.

«Οι προσπάθειες της επίθεσης αποκρούστηκαν, ο εχθρός σταμάτησε», είπε και πρόσθεσε: «Ο εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του, αλλά υπέστη σημαντικές και ασύγκριτες απώλειες».

Ο Σοϊγκού ανέφερε πως η Ουκρανία έχασε 3.715 άνδρες αυτές τις τρεις ημέρες, καθώς και 52 άρματα μάχης και 207 θωρακισμένα οχήματα. Η Ρωσία είχε 71 στρατιώτες νεκρούς και 210 τραυματίες και έχασε 15 ρωσικά άρματα μάχης και 9 θωρακισμένα οχήματα, όπως είπε.

Η Ρωσία ανακοίνωσε -χθες, Δευτέρα- ότι η Ουκρανία άρχισε την εδώ και καιρό αναμενόμενη αντεπίθεσή της προσπαθώντας να σπάσει το ρωσικό μέτωπο στη νότια περιοχή του Ντονέτσκ.

Τη Δευτέρα, είπε ο Σοϊγκού, η Ουκρανία επιτέθηκε σε επτά σημεία κατά μήκος του μετώπου, αλλά υπέστη σημαντικές απώλειες χάνοντας περισσότερους από 1.600 άνδρες.

Η Ουκρανία διέψευσε τις δηλώσεις της Ρωσίας ως ψέματα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις επιθέσεις ή για την έκβασή τους.

Ο Σοϊγκού κατηγόρησε την Ουκρανία για την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, στο νότιο τμήμα της χώρας, η οποία σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λέγοντας πως είναι μια τακτική κάλυψης που χρησιμοποιεί το Κίεβο για να αναδιατάξει τις δυνάμεις του στην περιοχή και να προβεί σε επιθετικές επιχειρήσεις.

«Το καθεστώς του Κιέβου προέβη σε ακόμη ένα έγκλημα τρομοκρατίας: Ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Καχόβκα ανατινάχθηκε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σημαντικές περιοχές», είπε ο Σοϊγκού.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της λένε ότι η Ρωσία είναι αυτή που ανατίναξε το φράγμα.

 

 

πηγή    Reuters