Σκουρλέτης: Όροι προγραμματικής σύγκλισης για μια νέα προοδευτική πλειοψηφία

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που εκπορεύεται από την κυβέρνηση, είναι αναντίστοιχο με τις ανάγκες του τόπου αυτή τη στιγμή, εκτός και εάν οι συνθήκες το επιβάλουν, λόγω διόγκωσης των αρνητικών επιπτώσεων στη δοκιμαζόμενη οικονομία, από την κυβερνητική πολιτική. Σε αυτό το νέο περιβάλλον προκλήσεων και με δεδομένη την απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές, πρέπει να αναζητήσουμε τους όρους μιας στέρεης προγραμματικής σύγκλισης που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα προοδευτική πλειοψηφία, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου 2020, στον «Αθήνα 9,84» και στον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την γενικότερη ανάγκη για μια νέα προοδευτική πλειοψηφία

«Δεν θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση είναι επωφελής. Κι αυτό το λέω με βάση τα δεδομένα που αφορούν στην ίδια τη -μικρή- ζωή της κυβέρνησης και το μέγεθος της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας, αλλά κυρίως στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της χώρας. (…) Ωστόσο, εάν τα πράγματα εκτροχιαστούν και όχι μόνο από την ίδια τη δυσκολία των προβλημάτων -η οποία ομολογείται από παντού- αλλά και από τη διαχείριση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση, τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει, τότε οι εκλογές μπορεί να είναι κάτι λυτρωτικό ή φυσιολογικό. Έτσι συμβαίνει στις σύγχρονες δημοκρατίες». […] «Βρίσκω πάρα πολύ ενδιαφέροντες τους προβληματισμούς που άκουσα πριν από λίγο, αλλά έχει καταθέσει και παλαιότερα, ο κ. Ρέππας. Παρακολουθούν έναν προβληματισμό ο οποίος έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στην Ευρώπη. Διότι η χώρα μας δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση και μη ξεχνάτε ότι έχουμε δύο ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή, την Πορτογαλία και την Ισπανία, που συγκυβερνούν οι δυνάμεις της Αριστεράς με εκείνες της σοσιαλδημοκρατίας. Θεωρώ, λοιπόν, και με δεδομένο ότι θα γίνουν εκλογές με απλή αναλογική, αλλά και στη βάση όλου αυτού του σκηνικού, τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν, ότι πρέπει να αναζητήσουμε τους όρους μιας στέρεης προγραμματικής σύγκλισης που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα προοδευτική πλειοψηφία».

Τυχόν εκλογές δεν θα περιστραφούν αποκλειστικά στα υγειονομικά ζητήματα, που κι εκεί ακόμα περιμένουμε τη θωράκιση του δημόσιου τομέα

«Το θέμα της υγείας είναι προτεραιότητα μεγάλη και ίσως εκεί ελπίζει η κυβέρνηση ότι θα μπορέσει να εγκλωβίσει τη συζήτηση, σε μια ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες. Αλλά, αυτό που θα κριθεί σε αυτή την περίπτωση είναι η κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει κυρίως τα άλλα ζητήματα. Με τα θέματα της υγείας θα πορευτούμε με τον άλφα ή βήτα τρόπο, θα περιμένουμε να βγουν τα αντιϊικά φάρμακα το συντομότερο δυνατό, τα εμβόλιο κάποια στιγμή. Βεβαίως οφείλουμε να υιοθετήσουμε ένα πρόγραμμα θωράκισης της δημόσιας υγείας. Μέχρι τώρα δεν το έχουμε ακούσει.

Η παρούσα κυβέρνηση ή αυτή που θα προκύψει από ενδεχόμενες, πρόωρες, εκλογές, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα θέματα της ανεργίας και της νέας παραγωγικής διάρθρωσης, η οποία εκ των πραγμάτων θα αναδειχθεί ως πρόβλημα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης ύφεσης. Είναι τεράστια ζητήματα αυτά και θεωρώ ότι ολοένα και περισσότερο, ο κόσμος αρχίζει και συζητά αυτά τα θέματα».

Επικαιροποιούμε το σχέδιό μας για τις άμεσες ανάγκες διαχείριση της κρίσης, το «Μένουμε Όρθιοι»

«Κατά το πρώτο χρονικό διάστημα της στενά υγειονομικής κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε απολύτως υπεύθυνα απέναντι στα μέτρα. Με την ίδια υπεύθυνη στάση διατύπωσε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, το “Μένουμε Όρθιοι” για το διάστημα μέχρι τέλος Μαΐου. Δεν ήταν ένα εναλλακτικό πρόγραμμα γενικώς. Σε αυτή τη βάση ετοιμάζουμε τώρα την επικαιροποίησή του με έμφαση στα ζητήματα της εστίασης και του τουρισμού γιατί αυτά, ιδιαίτερα αυτούς τους μήνες του καλοκαιριού, είναι που δίνουν “οξυγόνο” στην οικονομία και στη χώρα. Παράλληλα, πιστεύω ότι όλοι οφείλουμε να καταθέσουμε πια ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του τα νέα μεγάλα προβλήματα».

Έχει τεράστια σημασία, ακόμη κι αν επιτευχθεί ανάκαμψη το 2021, με ποιες αμοιβές, με ποιες σχέσεις, και για ποιες θέσεις εργασίας;

«Θα ξαναθυμηθούμε αυτό που έλεγαν οι παλιοί πολιτικοί -εάν και εφόσον υπάρξει ανάκαμψη το ’21- ότι οι αριθμοί ευημερούν, αλλά η κοινωνία πένεται, ο κόσμος δυσκολεύεται. Εάν έχουν χαθεί 10 μονάδες στον τομέα της απασχόλησης, αυτές που με δυσκολία κερδίσαμε στα πέντε χρόνια, θα είναι ολέθριο. Και τι είδους σχέσεις εργασίας θα είναι αυτές οι οποίες θα κυριαρχούν στο εργασιακό τοπίο; Θα είναι θέσεις εργασίας πλήρως ελαστικοποιημένες; Με χαμηλότερες αμοιβές; Ποια θα είναι η έννοια του ωραρίου; Αυτό που λέμε τηλεργασία τι θα αφήσει πίσω του; Μιλώντας με αρκετούς μισθωτούς σε μεγάλες επιχειρήσεις, κάνουν λόγο για ένα ελαστικό ωράριο αυτούς τους μήνες που ξεκινάει από τις 8 το πρωί και καταλήγει στις 10 το βράδυ. Με ένα διαρκές άγχος, έλεγχο. Μπαίνουν τεράστια καινούργια ζητήματα».

Υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση μισθών στο Δημόσιο

«Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση μισθών και στο “σκληρό” Δημόσιο τομέα, αλλά πολύ περισσότερο σε αυτό που ονομάζουμε πρώην ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και ιδιαίτερα στον τομέα των συμβασιούχων, σε αυτούς τους καταταλαιπωρημένους συμπολίτες μας οι οποίοι επί χρόνια ζουν σε συνθήκες ανασφάλειας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Όταν έχει επιλεχθεί από την κυβέρνηση, η αγορά από μόνη της να κάνει τις επιλογές της, αυτό μπορεί να είναι πολύ άγριο. Διότι η αγορά όταν μένει ανεξέλεγκτη αρχίζει και λειτουργεί σαν τη ζούγκλα».

Ο δανεισμός από τον ESM συνοδεύεται από νέες μνημονιακές δεσμεύσεις

«ESM σημαίνει αιρεσιμότητες. Με άλλα λόγια, προϋποθέσεις μνημονιακού τύπου. Και μπορεί να μην έχουμε τα σκληρά μνημόνια σαν αυτά που γνώρισαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης, μετά το ’08, το ‘09 και το ’10, αλλά σίγουρα θα έχουμε τέτοιου είδους προϋποθέσεις που θα οδηγούν σε κάποιας μορφής πολιτικές λιτότητας. (…) Το μεγάλο ζητούμενο για την Ευρώπη είναι να υιοθετήσει το ευρωομόλογο».

Διαρκής αντιπερισπασμός για να καλυφθεί το σκάνδαλο Novartis, η προανακριτική

«Ήταν φανερό εξαρχής ότι αυτή η υπόθεση – παρωδία της προανακριτικής που στήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης, στήθηκε για να έχει την κατάληξη που θέλουν αυτή τη στιγμή. Για να βάλουν ζητήματα ενδεχομένως διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, εμπλοκής κι άλλων πολιτικών προσώπων. Πρόκειται για έναν πολιτικό αντιπερισπασμό για να καλυφθεί το πραγματικό σκάνδαλο Novartis».

Περί της συζήτησης για πιο δυναμική αντιπολίτευση

«Δεν ξέρω πως το εννοεί αυτό ο καθένας. Το ακούμε και μάλιστα από ανθρώπους του στενού μας περιβάλλοντος, οι οποίοι είναι ταγμένοι στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά εμένα με ενδιαφέρει πολύ και το τι λένε οι λίγο πιο έξω από εμάς, διότι αυτοί είναι που κρίνουν τους συσχετισμούς και καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Τον όρο “αποδομητική αντιπολίτευση” τον υιοθετώ από τη στιγμή που θα είναι τεκμηριωμένη, με εναλλακτικές προτάσεις, που θα είναι υπεύθυνη και θα μπορεί να απαντάει στα πραγματικά προβλήματα. Αυτό που, προσωπικά, δεν μπορώ να υιοθετήσω είναι μια διαρκής γκρίνια η οποία χάνει και την αξία της όταν δεν είναι πειστική».

Για την πιθανότητα ενόχλησης κάποιων, προερχόμενων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, λόγω της αναφοράς στον «αυριανισμό»

«Δεν είμαι αυτός που ανακάλυψε τον όρο “αυριανισμός”, άλλωστε αφορούσε μία περίοδο κατά την οποία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, άφησε το αρνητικό του αποτύπωμα. Δεν ήταν κάτι το φυσικό στο πολιτικό σύστημα της χώρας και θα έλεγα ότι σήμερα, ψήγματα και στοιχεία αυτής της αντίληψης, αυτής της πρακτικής, τα συναντά κανείς οριζόντια σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Όταν έκανα τη συγκεκριμένη αναφορά -και δεν έχω να προσθέσω πολλά περισσότερα γύρω από αυτό- αυτή δεν αφορούσε, προφανώς, τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκα σε αντιλήψεις και πρακτικές οι οποίες “επικοινωνούν” με εκείνη την περίοδο. Επαναλαμβάνω ότι κάτι τέτοιο το συναντά κανείς οριζόντια στα κόμματα. Ήταν ένα φαινόμενο που συνέβαλε στην αρχή της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ».

Ζήτημα δημοκρατίας η εχθρική στάση πολλών ΜΜΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι σε νέες συνθήκες, αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι από το ’12 έως το ’15 τα πράγματα ήταν χειρότερα. Αλλά και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίσαμε παρόμοια κατάσταση. Η οποία δεν έχει προηγούμενο, δεν μπορεί να βρει κανείς παρόμοια στον ευρωπαϊκό, τουλάχιστον, χώρο. Η ιστορία των συστημικών σχέσεων διαπλοκής με οικονομικά συμφέροντα και πολιτικά κέντρα, δυστυχώς είναι πολύ βαθιά ριζωμένη στον τόπο μας και ουσιαστικά νοθεύει τη δημοκρατία. (…) Υιοθετούμε και πρεσβεύουμε την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και τη δυνατότητα των ΜΜΕ να ασκούν ελεύθερα την κριτική τους χωρίς να είναι δέσμια άλλων καταστάσεων. Αυτό είναι το πολιτικό πρόβλημα σήμερα, αυτό είναι το οποίο νοθεύει την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η δική μας άμυνα είναι η δυνατότητα μέσα από το διαδίκτυο να επικοινωνήσουμε πράγματα. Και το κάναμε πράξη αυτό. Έγιναν και γίνονται δεκάδες τηλεδιασκέψεις αυτό το διάστημα, επικοινωνία με Επιμελητήρια και φορείς, που τις παρακολούθησαν και χιλιάδες πολίτες. Θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα