Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση μετακυλίει τις ευθύνες της στους πολίτες

«Η κυβέρνηση με ευκολία προσπαθεί να μετακυλήσει στους πολίτες, στο όνομα της ατομικής ευθύνης, το θέμα της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, για να μειώσει τις δικές της ευθύνες», δηλώνει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Realnews».

Σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε το διάστημα από την άρση των περιοριστικών μέτρων και μετά, «για μια μόνιμη και ισχυρή θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας». «Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά ένα δημόσιο αγαθό στο οποίο πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση», τονίζει.

Αξιολογώντας την τρέχουσα διαχείριση της πανδημίας, σχολίασε ότι «χαρακτηρίζεται από αντιφατικότητα στα μέτρα και αποσπασματικότητα στους ελέγχους, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού».

Υποστήριξε ότι απαιτείται μια στοχευμένη πολιτική μαζικών τεστ σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζόμενων που συναλλάσσονται με το κοινό, καθώς και μια πολιτική διατίμησης στις μάσκες, ακόμη και τη δωρεάν διανομή τους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ασκώντας κριτική για την έκθεση Πισσαρίδη, ο κ. Σκουρλέτης υποστηρίζει ότι πρόκειται για «ξεπερασμένες προτάσεις που αποσκοπούν στο να ολοκληρώσουν τις όποιες νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις που δεν υλοποιήθηκαν την εποχή του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου». Σημειώνει ότι «το παραγωγικό μοντέλο της χώρας έχει ανάγκη από βαθιές αλλαγές που θα το καταστήσουν πιο ισορροπημένο, αλλά και με αναβάθμιση της θέσης της εργασίας».

«Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση για την αντιμετώπιση της νέας ύφεσης πρέπει να ενσωματώνει την λογική της πράσινης οικονομίας», υπογραμμίζει και τονίζει ότι οι απαντήσεις στις νέες προκλήσεις οφείλουν να είναι αποτελεσματικές και να έχουν κοινωνικό πρόσημο και «αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν βασιστούμε σε αποτυχημένες συνταγές και στον νεοφιλελευθερισμό».

Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική, σχολιάζει ότι «η κυβέρνηση απευθύνεται σε ένα εσωτερικό κοινό που αρέσκεται σε υπερπατριωτικές κορώνες, ενώ ταυτόχρονα, ακολουθεί μια παθητική στάση στο εξωτερικό». «Νομίζω πως έχουμε ανάγκη από μια εξωτερική πολιτική που να υιοθετεί το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Άρα, μέσα από ένα τέτοιο πρίσμα θα πρέπει να προσεγγίσουμε και το θέμα του διαλόγου με την Τουρκία», υποστηρίζει.

Για το εάν θα ήταν χρήσιμος για τον ΣΥΡΙΖΑ ένας ανασχηματισμός τομεαρχών, αναφέρει ότι μετά από ένα χρόνο στην αντιπολίτευση «θα πρέπει να αποτιμήσουμε τη δουλειά μας σε όλους τους τομείς, συνεκτιμώντας όλες τις ανάγκες και τα δεδομένα». «Σίγουρα, θα μπορούσαμε να κάνουμε αρκετές αλλαγές. Η ανακατανομή των χρεώσεων, όταν έχει ως στόχο την αποτελεσματικότητα, βοηθάει», προσθέτει. Τέλος, για το αν η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέα αναβολή του Συνεδρίου, αναφέρει πως ένα δεύτερο κύμα θα ήταν σοβαρό εμπόδιο και πως «το βέβαιο είναι πως δεν μπορούμε να κάνουμε ένα συνέδριο fast track με υποβαθμισμένο περιεχόμενο απλά για να πούμε πως το κάναμε». Επισημαίνει ότι όλα αυτά θα εκτιμηθούν στα τέλη Αυγούστου, σε σχέση με τα υγειονομικά δεδομένα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα