Σήμερα κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης Ρούτε στην Ολλανδία

«Στην κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται η κυβέρνηση της Ολλανδίας υπό τον Μαρκ Ρούτε η οποία θα αποφασίσει αν θα υποβάλει την παραίτησή της σήμερα, πριν από τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής που υπέβαλε η αντιπολίτευση την Τρίτη με αφορμή το σκάνδαλο που ξέσπασε με τα οικογενειακά επιδόματα.

Μια κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνούσε τη λεγόμενη υπόθεση «οικογενειακών επιδομάτων» απεφάνθη ότι υπήρξε αδικία άνευ προηγουμένου κατά πολιτών και παραβιάστηκαν οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

Στο σκάνδαλο πρωτοστάτησαν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, τα οποία έκοψαν επιδόματα που λάμβαναν πολλές οικογένειες, κατηγορώντας τις αδίκως για απάτη. Ορισμένοι γονείς υποχρεώθηκαν μάλιστα να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που είχαν λάβει σε διάστημα πολλών ετών – σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Πολλές οικογένειες αντιμετώπισαν στη συνέχεια σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η έκθεση που περιγράφει το σκάνδαλο αναφέρει ότι 11.000 οικογένειες με διπλά διαβατήρια έγιναν στόχος ιδιαίτερων ερευνών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να σύρθηκε η κυβέρνηση Ρούτε στο άρμα της Ακροδεξιάς.

Χθες, παραιτήθηκε από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος ο Λόντεβικ Ασερ, μέλος της συγκυβέρνησης υπό τον Ρούτε και πρώην υπουργός Εργασίας. Υπεύθυνοι θεωρούνται επίσης ο Βοπκε Χούκστρα, Υπουργός Οικονομικών και η Ταμάρα Βαν Αρκ, Υπουργός Υγείας.

Η μοίρα της κυβέρνησης κρέμεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των συμμάχων του Ρούτε, με τον αρχηγό του Σοσιαλιστικού Φιλελεύθερου Κόμματος D66, Σίντριχ Κάαχ να λέει ότι οι πολιτικές συνέπειες της κοινοβουλευτικής έκθεσης είναι αναπόφευκτες.

Αυτή η πολιτική κρίση ξέσπασε δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου, οι οποίες θα κρίνουν τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Ο Ρούτε υποστήριξε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές στις 17 Μαρτίου, παρά την πανδημία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα