Σήματα σε αγορές και. ΝΑΤΟ έστειλε ο Ερντογάν με τους νέους υπουργούς

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σηματοδότησε μια κίνηση προς πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές καθώς αποκάλυψε σαρωτικές αλλαγές στο υπουργικό του συμβούλιο, αλλάζοντας την οικονομική ομάδα και αντικαθιστώντας τον γνωστό για τη σκληροπυρηνική ρητορική του υπουργό Εσωτερικών.

Οι ευρείες αλλαγές που ανακοινώθηκαν το Σάββατο, στις οποίες παρέμειναν μόνο δύο υπουργοί από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν, έρχονται ενόψει των δημοτικών εκλογών του επόμενου έτους, στις οποίες το κόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη του προέδρου θα επιδιώξει να ανακτήσει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας, σημειώνουν οι Financial Times.

«Ο αιώνας της Τουρκίας ξεκίνησε και οι πόρτες της ανάπτυξης της χώρας μας έχουν ανοίξει», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία λίγες ώρες πριν ανακοινώσει το νέο του υπουργικό συμβούλιο, μια νύξη για το ότι η τουρκική δημοκρατία θα γιορτάσει σύντομα την πρώτη εκατονταετηρίδα της.

Η απόφαση του Ερντογάν να επαναφέρει τον Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, τον οποίο οι επενδυτές εκτιμούν, ως επικεφαλής των οικονομικών είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια ότι ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει πορεία από τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές που πολλοί κατηγορούν για την βουτιά στη λίρα σε ιστορικά χαμηλά.

Η επιλογή του Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο οποίος είχε προηγουμένως ανώτατες οικονομικές θέσεις στην τουρκική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, για αντιπρόεδρο θεωρήθηκε επίσης από τους αναλυτές ως ένδειξη πιθανής αλλαγής πολιτικής.

Ο διορισμός του Γιλμάζ δείχνει ότι «προτεραιότητα του Ερντογάν είναι η οικονομία και θα υπάρξει μια μετατόπιση στις οικονομικές πολιτικές, κάτι που είναι θετικό για την Τουρκία, αλλά οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο [από μόνες τους] δεν θα είναι αρκετές», είπε ένας οικονομολόγος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο προκάτοχος του Σίμσεκ, Νουρεντίν Νεμπάτι, ακολούθησε μια στρατηγική «λίρας» (lira-isation) με την οποία η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα ολοένα διευρυνόμενο αριθμό μέτρων για να ωθήσει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να μην διατηρούν ξένο νόμισμα. Οι πολιτικές, σε συνδυασμό με την απότομη πτώση φέτος στα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, έχουν εντείνει τις ανησυχίες των ξένων επενδυτών που εγκατέλειψαν τις αγορές της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή ήταν η αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος είναι γνωστός για τις σκληρές δηλώσεις εναντίον της Δύσης. Χαρακτήρισε τις εκλογές του Μαΐου ως απόπειρα δυτικού «πολιτικού πραξικοπήματος». Θα τον διαδεχθεί ο Αλί Γερλίκαγια, κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης.

«Το Σοϊλού ήταν προβληματικός και τοξικός», είπε ο Β. Πίκολι στην εταιρεία συμβούλων Teneo, σημειώνοντας ότι υιοθέτησε μια έντονα αντιδυτική και ιδιαίτερα αντιαμερικανική στάση.

Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, ο Ερντογάν απέσυρε τον επί χρόνια υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είναι πολύ γνωστός στις δυτικές πρωτεύουσες. Τον ρόλο θα αναλάβει ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

Ο Φιντάν θα αναλάβει τον ρόλο με την Τουρκία να βρίσκεται υπό την ισχυρή πίεση του ΝΑΤΟ να επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στη συμμαχία. Η χώρα έχει αντισταθεί μέχρι στιγμής, επιμένοντας ότι η Στοκχόλμη πρέπει πρώτα να λάβει περαιτέρω μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Πίκολι είπε ότι οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο φαίνεται να είναι ένα σημάδι ότι ο Ερντογάν υιοθετεί μια ελαφρώς «πιο μετριοπαθή» στάση, με μια πιο «τεχνοκρατική αίσθηση» από την προηγούμενη ηγεσία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα