Σημαντικές απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Σημαντικές πιέσεις δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και υποκύπτοντας στις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών που σημειώθηκαν σε επιλεγμένους τίτλους το προηγούμενο τριήμερο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,16% στις 668,31 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,20% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.614,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,74% στις 390,45 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαιώνει την κίνηση προς τις 680 μονάδες και την αυτόματη αναδίπλωσή του προς τις 660 μονάδες, χωρίς να μπορεί να διασπάσει τα όρια της πλάγιας κίνησης. Για να μπορέσει να βγει από το τούνελ αυτό, ο γενικός δείκτης θα πρέπει να διασπάσει με αποφασιστικότητα τα επίπεδα των 680-682 μονάδων, έτσι ώστε να ανοίξει το δρόμο προς τις 700 μονάδες.

Παράλληλα, τη μεταβλητότητα εντείνουν οι τίτλοι που πλησιάζουν ή έχουν ολοκληρώσει την περίοδο αποκοπής των μερισμάτων τους, ενώ στις τράπεζες παρατηρείται μία συσσώρευση χωρίς μεγάλους όγκους συναλλαγών. Επίσης, το ΧΑ βρίσκεται στην τελική ευθεία της λήξης ενός δύσκολου εξαμήνου, επομένως είναι λογικό επομένως να δούμε κάποιες κινήσεις που είτε να βελτιώνουν τις αποτιμήσεις (window dressing), είτε να υποδηλώνουν ρευστοποιήσεις ενόψει της έναρξης του δευτέρου εξαμήνου του έτους.

Εκτός, όμως, από τις τεχνικές κινήσεις κυρίως των βραχυπρόθεσμων της αγοράς, η αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές δεν βοηθά την εγχώρια. Πέραν τις ανοδικές αντιδράσεις, οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις τόσο στο μέτωπο του κορονοϊού, με τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όσο και σε εκείνο των διεργασιών για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Η εγχώρια αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι τόσο η πρόταση της Κομισιόν για το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, που μπορεί να οδηγήσει σε χρηματοδότηση 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, όσο και ο νέος πολυετής προϋπολογισμός της Ε.Ε. με 1,1 τρισ. ευρώ, που θα προσθέσει άλλα 19 δισ. ευρώ θα διαμορφώσει στην περίοδο 2021 με 2024 ένα άκρως θετικό αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα. Ωστόσο αυτό καθυστερεί, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο τελικό μείγμα, αλλά ούτε και έχουν δώσει ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα ώστε να βελτιωθεί η ορατότητα.

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil σημειώνει απώλειες 4,51%, με τον Μυτιληναίο να χάνει 3,12% και τις Πειραιώς και Εθνική να ακολουθούν με πτώση 2,80% και 2,33% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Ελλάκτωρ, Aegean, Coca Cola, Eurobank, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Titan, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Jumbo και Βιοχάλκο. Ο Σαράντης ενισχύεται κατά 1,04%, με τον Φουρλή να ξεχωρίζει με το +2,38% που καταγράφει.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα