Siemens για την πυρόσφαιρα: Τα έλαια σιλικόνης είναι «δύσκολο να καούν»

Την ώρα που επικρατεί πραγματικό… χάος σχετικά με το τι προκάλεσε την πυρόσφαιρα και την φωτιά μετά τη μοιραία σύγκρουση της εμπορικής αμαξοστοιχίας με το Intercity στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη, ένας ευρωπαϊκός βιομηχανικός κολοσσός παρεμβαίνει στη συζήτηση και δημιουργεί νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Χ του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, Ανδριανού Γκούρμπατση, ο οποίος παρουσιάζει και σχετικό έγγραφο από 12ης Δεκεμβρίου προς την ελληνική δικαιοσύνη, η Siemens, εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτράμαξες για τα τρένα, ξεκαθαρίζει ότι «τα υγρά σιλικόνης για μετασχηματιστές έχουν υψηλό σημείο ανάφλεξης και καύσης. Επομένως, είναι δύσκολο να καούν. Όταν καίγονται παράγουν σημαντικά μικρότερη θερμότητα από τα έλαια με βάση τους υδρογονάνθρακες. Όταν το υγρό καίγεται σε ακίνητη επιφάνεια, σχηματίζει διοξείδιο του πυριτίου, το οποίο σχηματίζει ένα στρώμα στην επιφάνεια του υγρού και μειώνει έτσι την πρόσβαση του οξυγόνου».

Με απλά λόγια, η Siemens υποστηρίζει ότι ακόμα και αν τα έλαια σιλικόνης που βρίσκονταν στους μετασχηματιστές των μηχανών των δύο τρένων είχαν αναφλεγεί, πολύ δύσκολα θα προκαλούσαν και την πυρόσφαιρα, αλλά και την φωτιά που ακολούθησε τη σύγκρουση, καθώς καίγονται πολύ δύσκολα και παράγουν λιγότερη θερμότητα από ό,τι άλλες ουσίες, όπως οι υδρογονάνθρακες.

Η παρέμβαση της Siemens έχει τη σημασία της, σε μια στιγμή που υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, καθώς από τα στοιχεία της εταιρείας γίνεται σαφές ότι πυρόσφαιρα διαμέτρου 80 μέτρων και αναζωπυρώσεις δεν μπορούν να υπάρξουν από ανάφλεξη ελαίων σιλικόνης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα