

Δύο από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά καταστήματα της Κίνας, η Temu και η Shein, έχουν προειδοποιήσει τους πελάτες των ΗΠΑ ότι θα αυξήσουν τις τιμές από την επόμενη εβδομάδα, καθώς τίθενται σε ισχύ οι υψηλοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές.
«Λόγω πρόσφατων αλλαγών στους κανόνες και τους δασμούς του παγκόσμιου εμπορίου, τα λειτουργικά μας έξοδα έχουν αυξηθεί», ανέφερε η ειδοποίηση πελατών της Shein.
«Για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τα προϊόντα που αγαπάτε χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα, θα κάνουμε προσαρμογές τιμών από τις 25 Απριλίου 2025. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε τις τιμές χαμηλές και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο σε εσάς», δήλωσε η εταιρεία.
Οι δύο εταιρείες επηρεάζονται σημαντικά από την επιβολή νέων εισαγωγικών δασμών που φτάνουν έως και το 145% στα κινεζικά προϊόντα, καθώς και από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να καταργήσει την απαλλαγή «de minimis». Η συγκεκριμένη απαλλαγή, που θα πάψει να ισχύει από τις 2 Μαΐου, επέτρεπε την αδασμολόγητη εισαγωγή αποστολών αξίας μικρότερης των 800 δολαρίων. Το μέτρο αυτό ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς τους έδινε τη δυνατότητα να διεισδύσουν στην αμερικανική αγορά.
Οι ιστότοποι αγορών έχουν κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια πελάτες στις ΗΠΑ, προσελκύονται από τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές τους.
Αμερικανοί νομοθέτες και στις δύο πλευρές είχαν εκφράσει ανησυχίες για το πώς αυτές οι εταιρείες είχαν «εκμεταλλευτεί» τη διάταξη.
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο να αποτρέψει όλους τους πελάτες, δεδομένου ότι τα είδη από την Temu και τη Shein θα μπορούσαν να καταλήξουν φθηνότερα από ορισμένα ανταγωνιστικά καταστήματα λιανικής πώλησης.
Η διάταξη de minimis
Η διάταξη de minimis ισχύει από τη δεκαετία του 1930 και αποσκοπεί στη διευκόλυνση του εμπορίου και των καταναλωτών. Επιτρέπει την εισαγωγή αποστολών μικρής αξίας χωρίς την επιβολή δασμών ή την ανάγκη για εκτενείς τελωνειακές διαδικασίες. Το όριο απαλλαγής έχει αυξηθεί με τα χρόνια και σήμερα στις ΗΠΑ αφορά αποστολές αξίας έως 800 δολαρίων.
Η εξαίρεση de minimis είναι βασικός λόγος για τον οποίο τα κινεζικά προϊόντα παραμένουν τόσο φθηνά για τους Αμερικανούς καταναλωτές, σύμφωνα με τον καθηγητή Christopher Tang του UCLA. Περισσότερο από το 80% των συνολικών αποστολών ηλεκτρονικού εμπορίου των ΗΠΑ το 2022 ήταν εισαγωγές “de minimis”, σύμφωνα με ερευνητική έκθεση του Κογκρέσου.
Κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση Τραμπ, οι δασμοί μετακυλίονταν σχεδόν εξολοκλήρου στους καταναλωτές, με το κόστος να φτάνει έως και το 100%, σημειώνει ο ειδικός σε θέματα εμπορίου Packard. Αν εφαρμοστούν αντίστοιχα μέτρα σήμερα, οι τιμές των κινεζικών προϊόντων ενδέχεται να αυξηθούν κατά περίπου 10%.
Η κατάργηση της εξαίρεσης δεν θα επηρεάσει μόνο κινεζικές πλατφόρμες όπως οι Temu και Shein, αλλά και μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η Amazon, το eBay και το Etsy, που επίσης εξαρτώνται από φθηνές εισαγωγές μικρής αξίας από την Κίνα, επισημαίνει η αναλύτρια Christine McDaniel.
Σχετικά Νέα
Φον ντερ Λάιεν: Μόνο για «λύση» στους δασμούς μια συνάντηση με τον Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως ελπίζει να συναντήσει τη «φανταστική» πρόεδρο της.
ΗΠΑ: Ο Τραμπ απέλυσε τη βιβλιοθηκονόμο του Κογκρέσου προκαλώντας την κατακραυγή των Δημοκρατικών
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε την Κάρλα Χέιντεν, βιβλιοθηκονόμο του Κογκρέσου από το 2016, σε.
Κίεβο και Ευρωπαίοι συνεδριάζουν για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει η Ρωσία μετά την εισβολή της
Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της συνεδριάζουν σήμερα (9/5) στη Λβιβ για να.
ΕΕ: Η Κίνα δεν κάνει αρκετά ώστε οι ευρωπαϊκές εταιρείες να έχουν πρόσβαση στην αγορά της
Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) στο Πεκίνο δήλωσε σήμερα πως η Κίνα δεν.