

Την τρίτη καλύτερη επίδοσή τους, μετά από εκείνη του 2022, κατέγραψαν το 2024 οι ελληνικές εξαγωγές, που “έκλεισαν” στα 49,9 δισ. ευρώ, παρά τις αντιξοότητες στο διεθνές περιβάλλον και την ελαφρά μείωσή τους, κατά 2,2%, σε σχέση με το 2023.
“Το 2024 υπήρξε μια ακόμη απαιτητική χρονιά για την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, καθώς οι γεωπολιτικές αναταράξεις και οι οικονομικές προκλήσεις επηρέασαν τη δυναμική των εξαγωγών. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και η αστάθεια στις θαλάσσιες εμπορικές διαδρομές, ιδιαίτερα στην Ερυθρά Θάλασσα, διατήρησαν τις πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ το υψηλό κόστος χρήματος και οι πληθωριστικές πιέσεις διαμόρφωσαν δύσκολο διεθνές περιβάλλον” δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία διατηρήθηκε παρόλα αυτά και πέρυσι σε υψηλά επίπεδα εξωστρέφειας.
Ο κ. Διαμαντίδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, επηρεάζουν άμεσα τις εμπορικές ροές και τις στρατηγικές των επιχειρήσεων, δημιουργώντας τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις.
“Οι δασμοί που πρόκειται να επιβληθούν κατά την Προεδρία Τραμπ εξακολουθούν να αποτελούν διαπραγματευτικό εργαλείο στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ, δίνοντας στις ελληνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ευνοϊκότερους όρους σε βασικούς εξαγωγικούς κλάδους” σημείωσε και πρόσθεσε πως “η στρατηγική ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών πρέπει να επικεντρωθεί στην προώθηση τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων και στη διείσδυση σε νέες αγορές, ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα της εξαγωγικής δραστηριότητας”.
“Η ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν εμφανής, καθώς προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες και διατήρησαν τη δυναμική τους στις διεθνείς αγορές. Η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,5 δισ. ευρώ αποτελεί ένδειξη της διεύρυνσης του εμπορικού ισοζυγίου, γεγονός που αντανακλά τη συνολική δυναμική της ζήτησης στην οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση των συνολικών εισαγωγών κατά 1,7% και η μείωση των συνολικών εξαγωγών κατά 2,2% αποτυπώνουν τάση ενίσχυσης της εγχώριας κατανάλωσης και της εξάρτησης από το διεθνές εμπόριο. Χωρίς τα πετρελαιοειδή οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3%, αυξήθηκαν όμως και οι εισαγωγές κατά 3,6%, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση, σε μικρότερο όμως βαθμό, του εμπορικού ελλείμματος κατά 5,4%” υπογράμμισε ο κ. Διαμαντίδης.
Σχετικά Νέα
Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε υψηλά 16 ετών η κεφαλαιοποίηση, ο τζίρος και τα μερίσματα
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει πιάσει τα επίπεδα που είχε να «δει» από.
Wall Street: Πτώση με φόντο τους φόβους ύφεσης και δασμούς
Πτωτικά κινούνται οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, οδεύοντας προς.
Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1,7% στην εβδομάδα
Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν την Παρασκευή και διεύρυναν τα εβδομαδιαία κέρδη τους, καθώς.
Χρυσός: Κέρδη 1% στην εβδομάδα
Απώλειες 1% την Παρασκευή για τον χρυσό, που δέχθηκε πιέσεις λόγω ρευστοποιήσεων και του.