Έναρξη τροφοδότησης της ΒΙΠΕ Πατρών με φυσικό αέριο

Την έναρξη τροφοδότησης της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Πατρών και τη σύνδεση του πρώτου βιομηχανικού καταναλωτή, της Αθηναικής Ζυθοποιίας, με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου που αναπτύσσεται στην περιοχή ανακοίνωσαν σήμερα η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon EDA, κα Francesca Zanninotti και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, σε συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα.

Η τροφοδότηση του δικτύου στην Πάτρα θα γίνει μέσω 2 χερσαίων Σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ – LNG) μικρής κλίμακας που είναι εγκατεστημένες στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.). Το έργο παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο φυσικό αέριο στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες της περιοχής η οποία δεν είναι συνδεδεμένη με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, περισσότεροι από 15.000 καταναλωτές όλων των κατηγοριών στις πόλεις της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου θα έχουν συνδεθεί με το δίκτυο μέχρι το 2029, εκ των οποίων πάνω από 7.500 συνδέσεις έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου και θα κατασκευαστούν μέχρι το τέλος του 2027.

Στην Πάτρα, στο πλαίσιο του έργου, θα κατασκευαστούν συνολικά 125 χλμ δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης εκ των οποίων, μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευαστεί περίπου 30χλμ δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης.

Η κατασκευή του δικτύου εντός της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών έχει ολοκληρωθεί και η σύνδεση του πρώτου βιομηχανικού καταναλωτή, της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου. Επίσης, δρομολογείται άμεσα η ενεργοποίηση του δεύτερου μεγάλου βιομηχανικού καταναλωτή, ενώ επιπλέον 6 βιομηχανίες εκτιμάται ότι θα έχουν συνδεθεί με το δίκτυο έως το τέλος του 2025.

Στην Πάτρα, οι εργασίες κατασκευής του δικτύου εντός της πόλης βρίσκονται σε εξέλιξη σε πλήρη συνεργασία με τον Δήμο, ενώ οι πρώτοι καταναλωτές αναμένεται να συνδεθούν τον Μάρτιο του 2026.

Το έργο ανάπτυξης υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Πάτρας αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2027.

Εκτός από την Πάτρα, έργα ανάπτυξης δικτύου διανομής φυσικού αερίου βρίσκονται σε εξέλιξη στο Αγρίνιο και τον Πύργο. Τα έργα προβλέπουν την κατασκευή 72 χλμ δικτύου στο Αγρίνιο και 16χλμ δικτύου στον Πύργο.

Μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευαστεί περίπου 10 χλμ δικτύου χαμηλής πίεσης στην πόλη του Αγρινίου. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται η κατασκευή επιπλέον 8χλμ δικτύου μέχρι το τέλος του έτους. Εντός του καλοκαιριού, προγραμματίζονται και οι εργασίες για το LNG του Αγρινίου.

Στον Πύργο, οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο, ενώ η ενεργοποίηση του δικτύου και για τις δύο πόλεις προβλέπεται εντός του πρώτου τετραμήνου του 2026.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης υπογράμμισε: “Μετά από χρόνια αναμονής και την υπερπήδηση πολλών μεγάλων εμποδίων η Δυτική Ελλάδα αποκτάει πρόσβαση στο φυσικό αέριο και αυτό, δεν είναι πλέον λόγια, αλλά απτή πραγματικότητα. Σήμερα, που το μεγάλο στοίχημα του φυσικού αερίου παίρνει σάρκα και οστά, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε χαρούμενοι, βλέποντας ότι οι μεγάλες και σχεδόν πεισματικές προσπάθειες που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, δικαιώνονται”. O κ. Φαρμάκης, αναφέρθηκε στο σύντομο ιστορικό και τις προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής για την υλοποίηση του έργου, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της πρόβλεψης σύνδεσης των οικιακών χρηστών κατά 4.500 περίπου, ενώ στάθηκε και στην μελλοντική διάσταση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Χαιρόμαστε που ο τόπος μας ανοίγει την πόρτα σε μία νέα ενεργειακή εποχή, όμως δεν πανηγυρίζουμε. Και δεν πανηγυρίζουμε γιατί πρώτον, ξέρουμε πως αυτή η εποχή για τη Δυτική Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ανοίξει πριν από πολλά χρόνια. Δεύτερον, γιατί ξέρουμε ότι κάνουμε μόνο την αρχή. Θα είμαστε εδώ λοιπόν για να δούμε, όχι μόνο την ολοκλήρωση των τοπικών δικτύων στις τρεις μεγάλες πόλεις μας, αλλά και να εργαστούμε και για την πλήρη εξάπλωση του δικτύου φυσικού αερίου σε κάθε πόλη και χωριό της Δυτικής Ελλάδας. Η διεκδίκησή μας για επέκταση του αγωγού υψηλής πίεσης και το δικαίωμα κάθε επιχείρησης και κάθε νοικοκυριού σε αυτόν τον τόπο σε εναλλακτικές, πιο σύγχρονες καιπιο πράσινες μορφές ενέργειας, παραμένει απολύτως ενεργή”.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon EDA, κα Francesca Zanninotti σημείωσε: “Σήμερα είναι ημέρα ορόσημο για τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και για το μέλλον της διανομής ενέργειας στην Ελλάδα. Με μεγάλη υπερηφάνεια ανακοινώνουμε την έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ξεκινώντας από τη Βιομηχανική Περιοχή με την τροφοδότηση του πρώτου βιομηχανικού καταναλωτή, της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Το έργο υποδομών small scale LNG που αναπτύσσουμε στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών με την τεχνογνωσία του μητρικού ομίλου Italgas βάζει τέλος στην πολυετή ενεργειακή απομόνωση της Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για ένα έργο μοναδικό, το οποίο δεν θα μπορούσε να έχει υλοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τη συλλογική προσπάθεια των εργαζομένων της Εταιρείας. Θα ήθελα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες προς την Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία συγχρηματοδοτεί το έργο, για την αγαστή συνεργασία και την πολύτιμη συμβολή της στην υλοποίησή του, καθώς και προς τις δημοτικές αρχές, τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους της περιοχής για την εμπιστοσύνη και τον ενθουσιασμό για το έργο μας. Το έργο στην Πάτρα είναι σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ η κατασκευή του δικτύου εντός της πόλης έχει ήδη ξεκινήσει. Παράλληλα, εξελίσσονται εργασίες για την επέκταση του δικτύου στο Αγρίνιο και τον Πύργο. Το εγχείρημα αυτό τονίζει τη δέσμευσή μας για την επέκταση της διανομής του φυσικού αερίου ακόμα και σε περιοχές που είναι γεωγραφικά απομακρυσμένες από το εθνικό σύστημα μεταφοράς, μέσα από καινοτόμες υποδομές που αναπτύσσονται με τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα