

, σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ που υπογραμμίζει ότι «η ΤΝ δυστυχώς, δεν περιλαμβάνεται ακόμα στις επενδυτικές προτεραιότητες των επιχειρήσεων της χώρας».
Παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν λύσεις ΤΝ, εμφανίζουν περιθώρια κέρδους έως 17% καλύτερα από τον ανταγωνισμό, με συστήματα προληπτικής συντήρησης, μείωσης σφαλμάτων στην παραγωγή, υποβοήθησης εργασιών από ρομποτικές μηχανές, προβλέψεων ζήτησης, διαχείρισης ποιότητας, εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης πελατών, λήψης αποφάσεων χωρίς ανθρώπινη παρουσία, κλπ. Ενδεικτικά, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν έως 5% την αποδοτικότητα στην παραγωγή, ως 13% την κερδοφορία, έως 12% την εξοικονόμηση καυσίμων, έως 10% το χρόνο διάθεσης προϊόντων στην αγορά. Στο λιανικό εμπόριο, επιτυγχάνεται έως 20% μείωση στα αποθέματα, έως 30% μείωση του χρόνου αποθεματοποίησης και έως 30% αύξηση των online πωλήσεων. Στην ηλεκτρική ενέργεια επιφέρει έως 20% αύξηση της παραγωγής και έως 20% βελτίωση της κερδοφορίας.
Η ΤΝ επίσης μπορεί να προσφέρει λύσεις σε σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως η ταχύτερη εύρεση θεραπειών, η βελτίωση της παραγωγικότητας του νοσηλευτικού προσωπικού (έως 50%), η μείωση των δαπανών υγείας (έως 10%), αλλά και η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Συνολικά ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι η διάχυση της ΤΝ στην Ελλάδα μπορεί να αυξήσει αθροιστικά το ΑΕΠ κατά περίπου 200 δισ. ευρώ σε 15 χρόνια.
Ο ΣΕΒ προτείνει την σύσταση Εθνικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης για τον συντονισμό, τη συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου και του κώδικα δεοντολογίας και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Η Ελλάδα είναι στην 23η θέση του σχετικού δείκτη της Ε.Ε. (Government AI Readiness Index) καθώς 16 χώρες της ΕΕ ήδη υλοποιούν προγράμματα μεγάλης κλίμακας, ενώ 5 είναι σε τελικό στάδιο σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής.
Σχετικά Νέα
Μίχαλος: Ζητά «συγχώρεση χρέους» από την ΕΕ
Στην κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης από τα Ευρωεπιμελητήρια προς τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, προκειμένου.
Πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ στο 12μηνο του 2020
Πρωτογενές έλλειμμα 18.198 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 19.624 εκατ. ευρώ και.
Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες καταβολής για κάθε ταμείο
Σε περίπου μία εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου..
Παράταση δυο μηνών παίρνουν τα επιδόματα ανεργίας περίπου 30.000 δικαιούχων
Την παράταση του επιδόματος ανεργίας για δύο μήνες, για περίπου 30.000 δικαιούχους που επρόκειτο.