Σε υψηλό δύο εβδομάδων σκαρφάλωσε ο χρυσός

Κέρδη κατέγραψαν οι τιμές του χρυσού την Πέμπτη σκαρφάλωνοντας σε υψηλό δύο εβδομάδων, καθώς τα ασθενέστερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ αναζωπύρωσαν τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve εντός του έτους.

Ειδικότερα, ο χρυσός spot ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 2.372,46 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα futures πρόσθεσαν 0,6% στα 2.390,90 δολάρια.

Οι τάσεις που έδειξαν οι εκθέσεις για τις κενές θέσεις εργασίας και τα μισθολόγια του Μαΐου στις ΗΠΑ φάνηκε να επιβεβαιώνουν οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας, που κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα υποβλήθηκαν στις ΗΠΑ 229 χιλιάδες νέα αιτήματα για λήψη επιδόματος ανεργίας, μετά τον ανοδικά αναθεωρημένο μέγεθος των 221 χιλιάδων της εβδομάδας που είχε προηγηθεί, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν έναν αριθμό περί των 220 χιλιάδων.

Σημειώνεται ότι η έκθεση για τις κενές θέσεις εργασίας τον Απρίλιο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη είχε δείξει ότι υποχώρησαν σε χαμηλό τριετίας (8,059 εκατ.) ενώ τα μισθολόγια στον ιδιωτικό τομέα τον Μάιο βάσει της μέτρησης της ADP που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες ήταν λιγότερα από ό,τι αναμενόταν (152.000 μετά τα 188.000 το Απριλίου).

Συνολικά τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ αρχίζει να ανοίγει όπως επιδιώκει να δει η Fed, στη μάχη που δίνει για να περιορίσει τον πληθωρισμό, έπειτα από μία μακρά περίοδο που είχε μείνει εξαιρετικά περιορισμένη.

“Ο χθεσινός ασθενέστερος αριθμός θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα βάσει της μέτρησης της ADP έδωσε στους ταύρους μια αυτοπεποίηθηση ότι ίσως η αυριανή έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ να μην είναι καλύτερη των προσδοκιών και αυτό θα είναι ευνοϊκό για τον χρυσό και το ασήμι”, τόνισε ο Jim Wyckoff, αναλυτής της Kitco Metals.

“Εάν δούμε μια πολύ ισχυρότερη του αναμενομένου έκθεση για τις θέσεις εργασίας, τότε ίσως η Fed ίσως να μην είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι αναμένεται”, γεγονός που θα μπορούσε να πιέσει περαιτέρω την αγορά χρυσού, σχολίασε ο David Meger, διευθυντής στην High Ridge Futures.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο να προχωρήσει η Fed στην πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και να κάνει άλλη μια μείωση εντός του έτους.

Παρά τη μείωση της ζήτησης για τις ράβδους χρυσού, η εταιρεία συμβούλων Metals Focus εκτιμά πως το κίτρινο μέταλλο θα σκαρφαλώσει σε νέο επίπεδο ρεκόρ εντός του 2024.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι spot ενισχύθηκε κατά 4,2% στα 31,26 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα πρόσθεσε 1,7% στα 1.008,60 δολάρια η ουγγιά και το παλλάδιο κατέγραψε άνοδο 0,2% στα 929,75 δολάρια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα