Σε υψηλό 8 μηνών ο χρυσός

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του ο χρυσός, τα οποία όμως έδωσαν συνέχεια στο μομέντουμ του τελευταίου διαστήματος και ώθησαν το πολύτιμό μέταλλο σε υψηλό σχεδόν 8 μηνών.

Ειδικότερα, το πλέον ενεργό συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε με άνοδο 0,4% ή 8,1 δολαρίων με την τιμή του στα 1.877,8 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας το υψηλότερο κλείσιμο από τις 6 Μαΐου του 2022 σύμφωνα με το FactSet.

Την ίδια ώρα ωστόσο, το ασήμι έχασε 0,5% και έκλεισε στα 23,871 δολάρια, το παλλάδιο σημείωσε απώλειες 1,7% στα 1.775 δολ. και η πλατίνα υποχώρησε κατά 0,5% στα 1.098 δολ. Αντίθετα, κέρδη σχεδόν 3% κατέγραψε ο χαλκός ολοκληρώνοντας στα 4.0265 δολ. η λίβρα.

Βασική ώθηση στο χρυσό έδωσε η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του δολαρίου, που ενεργοποίησε αγοραστές στα εμπορεύματα γενικότερα όπως έδειξε και η ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου.

“Οι σταθερά υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου και η υποχώρηση του Δείκτη Δολαρίου λειτουργούν υπέρ των “ταύρων” της αγοράς πολύτιμων μετάλλων στο ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας”, επισημαίνει ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής στο Kitco.com.

Ο δείκτης δολαρίου (DXY) που μετρά την ισχύ του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών ισοτιμιών, βρίσκεται πλέον σε χαμηλό 7 μηνών, με πτώση σήμερα 0,7% στις 103,137 μονάδες. Την Παρασκευή δε είχε σημειώσει βουτιά 1,15%, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε assets υψηλότερου ρίσκου.

Αργότερα εντός της εβδομάδας, την Πέμπτη, δημοσιεύονται τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θα αποτελέσουν “ένα βασικό σημείο αναφοράς για traders και επενδυτές, ώστε να αξιολογήσουν τη μακροοικονομική κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο”, αναφέρει ο Rupert Rowling, αναλυτής αγοράς στην Kinesis Money.

Όπως έγραψε σε σημερινό του σημείωμα, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός ήταν ο λόγος που υιοθέτησε η Fed την επιθετική της στάση, αλλά “οι πρόσφατες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, καθώς και τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που δείχνουν ότι εξακολουθεί να κρατά καλά, δίνουν ελπίδες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων για πολύ ακόμα”.

Έτσι, ενώ ο χρυσός δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 καθώς καθιστούσαν άλλα assets πιο ελκυστικά, “η προοπτική ενός 2023 με πολύ λιγότερες αυξήσεις φέρνει το χρυσό ξανά στο προσκήνιο”, πρόσθεσε ο Rowling.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα