Σε τροχιά ήπιας ανόδου το χρηματιστήριο Αθηνών

Να εδραιωθεί πάνω από τις 900 μονάδες επιχειρεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να ανακάμπτει ήπια μετά από αρκετές ημέρες διόρθωσης και επιφυλακτικότητας, αλλά και σοβαρών διεθνών αναταράξεων που πέρασαν και στη Λ. Αθηνών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,63% στις 905,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,60% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.193,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,74% στις 588,05 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης βρίσκεται στον ίδιο στόχο το τελευταίο 20ήμερο: Την αποφασιστική υπέρβαση των 910 μονάδων. Μιας αντίστασης που έχει ταλαιπωρήσει την αγορά, αν και ουδείς μπορεί να βάλει απόλυτο αρνητικό πρόσημο στις τελευταίες προσπάθειες διάσπασής της, δεδομένου του ότι μέσα σε αυτόν τον μήνα οι τραπεζικές εξελίξεις δεν επέτρεψαν την ανάληψη μεγάλου ρίσκου, ακόμη και αν τα μέχρι στιγμής εταιρικά αποτελέσματα ήταν ισχυρά.

Η υπέρβαση των 910 μονάδων, αν διατηρηθεί στο κλείσιμο της εβδομάδας, αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 920 μονάδων, φέρνει δε εγγύτερα την επόμενη σημαντική αντίσταση των 950 μονάδων. Αντίστοιχα στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης η υπέρβαση των 2.205 μονάδων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προσέγγιση των 2230 μονάδων.

Διαχείριση ρίσκου
Η επιτάχυνση της παγκόσμιας εμβολιαστικής διαδικασίας και τα γενικώς ικανοποιητικά στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας στις μεγάλες οικονομίες στηρίζουν – παρά την τελευταία ολιγοήμερη διόρθωση – τα παγκόσμια χρηματιστήρια κοντά στα υψηλά τους. Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα συνεχίζει να επιδεικνύει στις επιθέσεις των “αρκούδων” και ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., αναφέρει ο πιστοποιημένος αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης.

Η διαχείριση ρίσκου και η προσεκτική επιλογή εισηγμένων τίτλων θα είναι τα “κλειδιά” διαφύλαξης της υπερ-απόδοσης που απολαμβάνουν από την αρχή του έτους οι long, μοχλευμένοι και μη. Τεχνικά, η τάση στο Χ.Α. παραμένει ανοδική τουλάχιστον όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει πάνω από το χαμηλό μηνός και τον απλό μέσο όρο 50 ημερών, που βρίσκονται στη ζώνη τιμών 866-869 μονάδων, προσθέτει ο ίδιος.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει κέρδη 2,96%, με τις Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Μυτιληναίο να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Alpha bank, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Φουρλής, Σαράντης, Motor Oil, Εθνική και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo βρίσκονται σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να κινείται πάνω από το -0,7%, με τις Eurobank, Coca Cola, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή να μην έχουν μεταβολή.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα