

Σε εξαιρετικό κλίμα διεξήχθη στο Υπουργείο Εξωτερικών, η συνάντηση μεταξύ της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ylva Johansson και του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.
Οι συνομιλίες εστιάστηκαν στις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες, αλλά και στην κρίση στη Γάζα και στις δυνητικές επιπτώσεις της στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Γεραπετρίτης συνεχάρη την Επίτροπο για την επιτυχή προώθηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και αναφέρθηκε στην πολύ εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Επίτροπο Johansson για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την ευχαρίστησε για την προσωπική της συμβολή στην προώθηση του πιλοτικού σχήματος, σύμφωνα με το οποίο Τούρκοι επισκέπτες θα μπορούν να επισκέπτονται 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με απλουστευμένες διαδικασίες.
Η Επίτροπος αναφέρθηκε, από την πλευρά της στη βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην θετική αντανάκλαση που αυτή έχει στον έλεγχο των συνόρων και στην κοινή συνεργασία για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών.
Τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών όσο και η Επίτροπος αναφέρθηκαν στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2019 στις συνθήκες κράτησης μεταναστών, στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου αλλά και στον ρόλο της Ελλάδας στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.
Αμφότεροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις δυνητικές διαχυτικές επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή και συμφωνήσαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης έτσι ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να αποτραπεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση που θα μπορούσε να προκαλέσει προσφυγικά κύματα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εν προκειμένω στην επικείμενη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, στη Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία και στην ανάγκη συντονισμού των διπλωματικών προσπαθειών όλων των πλευρών για την αποτροπή μιας ευρύτερης περιφερειακής ανάφλεξης.
Σχετικά Νέα
Κ. Τασούλας για την 21η Απριλίου: Υποχρέωση όλων μας, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τους θεσμούς και την εθνική μας ενότητα
Την υποχρέωση όλων μας, πολιτικής ηγεσίας αλλά και πολιτών, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε.
Α. Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: «Επέλεξε να γίνει η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, των φτωχών και των κατατρεγμένων»
Τη βαθιά του «θλίψη στους απανταχού Χριστιανούς και όχι μόνο» για τον θάνατο του.
Ν. Κακλαμάνης για 21η Απριλίου: Η Δημοκρατία μας υπέστη μία μεγάλη πληγή η αιμορραγία της οποίας οδήγησε έως μία εθνική τραγωδία στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή το προ 58ετίας πραξικόπημα.
Ν. Δένδιας: Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη – Καθήκον και ευθύνη όλων μας να την περιφρουρήσουμε
«Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Καθήκον και ευθύνη όλων μας να την περιφρουρήσουμε, με.