Σε νέο χαμηλό δύο δεκαετιών το ευρώ έναντι του δολαρίου

Σε νέο χαμηλό δύο δεκαετιών υποχώρησε το ευρώ την Τρίτη, καθώς η Ευρώπη κατακλύζεται από ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ το δολάριο διατηρήθηκε σταθερό έναντι των μεγάλων ομολόγων, υποστηριζόμενο από τις ροές σε ασφαλές καταφύγιο.

Το ευρώ έφτασε και τα 0,9909 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002, ενώ αργότερα ανέκτησε μέρος των απωλειών του, στα 0,9914 δολάρια.

Η Ρωσία θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 για τρεις ημέρες στο τέλος του μήνα, σε μια τελευταία υπενθύμιση της επισφαλούς κατάστασης του ενεργειακού εφοδιασμού της ηπείρου.

Ο καύσωνας που πλήττει την ήπειρο, έχει ήδη ασκήσει πιέσεις στην προμήθεια ενέργειας, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οποιαδήποτε διακοπή στους χειμερινούς μήνες, θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

“Δεδομένης της τρέχουσας διάθεσης, υπάρχουν προφανώς ανησυχίες για το αν θα είναι τρεις ημέρες ή θα είναι τρία χρόνια”, αναφέρει αναλυτής της National Australia bank.

Ο ίδιος προσθέτει ότι πρόκειται να είναι μια τριήμερη συντήρηση ή πρόκειται απλώς για άλλο ένα παράδειγμα εργαλειοποίησης της προμήθειας αερίου στην Ευρώπη;

Άλλος ένας λόγος που οι επενδυτές στρέφονται στο δολάριο, είναι το αυξανόμενο ρίσκο για να υπάρξει ένα επιθετικό μήνυμα από το συμπόσιο του Jackson Hole από τη Federal Reserve.

“Τα ομόλογα ξεπούλησαν, και αυτό πιθανώς συμβαίνει εν αναμονή της ομιλίας του προέδρου της Fed, Ζερόμ Πάουελ την Παρασκευή, όπου αναμένεται να επαναλάβει τα επιθετικά μηνύματα”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα