Σε χαμηλό δύο μηνών κινείται το φυσικό αέριο

Σε χαμηλό δύο μηνών κινείται η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνουν τον αγώνα τους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με την έναρξη της περιόδου θέρμανσης να απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Ειδικότερα, η τιμή του αερίου υποχώρησε έως και 8,3% τη Δευτέρα, ενώ πλέον σημειώνει πτώση 7,6% στα 173,50 ευρώ η μεγαβατώρα. Η τιμή του φυσικού αερίου κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιουλίου.

Ωστόσο, παρά την υποχώρηση των τελευταίων εβδομάδων, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι πάνω από επτά φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους, ενισχύοντας τον πληθωρισμό και θέτοντας τις ευρωπαϊκές οικονομίες στα πρόθυρα της ύφεσης. Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά ενόψει της έναρξης της περιόδου θέρμανσης την 1η Οκτωβρίου.

Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες σχεδιάζουν να δαπανήσουν πολλά δισεκατομμύρια για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, να διασώσουν τις τοπικές ενεργειακές εταιρείες και να περιορίσουν τις τιμές για να μετριάσουν τον αντίκτυπο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Οι συζητήσεις σχετικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για τη μείωση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης συνεχίζονται και πρέπει να υπογραφούν από τα κράτη μέλη. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη συγκέντρωση 140 δισ. ευρώ από τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, καθώς και υποχρεωτικούς περιορισμούς στην αιχμή της ζήτησης ενέργειας και αύξηση της ρευστότητας.

Η απόφαση της Γερμανίας την Παρασκευή να αναλάβει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της γερμανικής μονάδας της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft θεωρείται μόνο το πρώτο βήμα σε μια σειρά ενεργειών που θα μπορούσε να οδηγήσει το Βερολίνο στο να αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι του ενεργειακού τομέα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Η κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για την εθνικοποίηση των μεγαλύτερων εισαγωγέων φυσικού αερίου της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων των Uniper και VNG, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση του ζητήματος.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύσσει σχέδιο με βάση το οποίο θα περιορίζει το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων περίπου στο μισό, οδηγώντας τες να πληρώνουν τιμές παραπλήσιες με εκείνες των νοικοικυριών ανά κιλοβατώρα, όπως τόνισαν πηγές με γνώση του ζητήματος στο πρακτορείο Bloomberg, καθώς η κυβέρνηση της νέας πρωθυπουργού Λιζ Τρας προσπαθεί να περιορίσει το οικονομικό πλήγμα από την ενεργειακή κρίση.

Η Γαλλία σχεδιάζει να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά στο 15% από το επόμενο έτος, μια κίνηση που θα κοστίσει στην κυβέρνηση 16 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Καθώς πλησιάζει η περίοδος θέρμανσης, θα δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων και οι traders θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στα επίπεδα αποθήκευσης. Σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe, τα ευρωπαϊκά αποθέματα είναι γεμάτα κατά περίπου 86%, ελαφρώς πάνω από το μέσο όρο πενταετίας, με 90% στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα