Σε ανοδική πορεία το χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικά κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να συνεχίζει να βρίσκει στηρίξεις στις θετικές εξελίξεις που φέρνουν για τον τραπεζικό κλάδο οι τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ αναμένει με μεγαλύτερες προσδοκίες τη συνέχεια του Eurogroup σήμερα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 2,76% στις 625,59 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,3 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 3,05% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.527,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 4,45% στις 381,87 μονάδες.

Μετά από το άκαρπο Eurogroup της Τρίτης, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών θα συνεχίσουν σήμερα για την αναζήτηση ενός πακέτου, αποδεκτού από όλους, που θα στηρίξει τις οικονομίες της Ευρωζώνης. Και μπορεί οι διαφορές να είναι ακόμη μεγάλες μεταξύ του Βορρά και του Νότου, εντούτοις οι προσδοκίες έχουν καλλιεργηθεί, δεδομένης και της προειδοποίησης της ΕΚΤ ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ευρώπης είναι τεράστιες και με κάποιον τρόπο πρέπει να καλυφθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο οι ευρωαγορές όσο και η ελληνική, θεωρούν ότι η πρόβλεψη της ΕΚΤ για ανάγκες που φτάνουν συνολικά στα 2,5 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 τρισ. ευρώ πρέπει να διατεθεί φέτος, θα ασκήσει σημαντικές πιέσεις στους Ευρωπαίους Υπουργούς προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Βέβαια, η Ευρώπη μας έχει συνηθίσει σε αρκετές καθυστερήσεις έως ότου δώσει κάποια λύση στις κρίσεις που αντιμετωπίζει, εντούτοις ουδείς παραβλέπει το γεγονός ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία, οι 3η και 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, οι οποίες έχουν πληγεί και περισσότερο, είναι “πολύ μεγάλες για να μην σωθούν εγκαίρως”.

Το Eurogroup προς το παρόν έχει ορισθεί για τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης. Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ, ο οποίος είχε και τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις, έκανε λόγο για συμφωνία στο θέμα της ΕΤΕπ (σ,σ. που είναι και το πλέον ανώδυνο πολιτικά), αλλά και για κάποια υποχώρηση σε δάνεια του ESM χωρίς όρους μόνο όμως για κάλυψη υγειονομικών δαπανών και όχι για μεγαλύτερης χρονικά διάρκειας στήριξη που θα πρέπει, αναφέρει, να έχει κάποιες αιρεσιμότητες.

Πάντως, τεχνικά, το ΧΑ δείχνει να επιβεβαιώνει το αισιόδοξο σενάριο που θέλει τον Γενικό Δείκτη να εκτονώνει την κίνηση του στις 650 μονάδες, επίπεδο το οποίο ταυτίζεται με το 38,2% της κίνησης που έχει μεσολαβήσει μεταξύ υψηλού και χαμηλού έτους. Σε αυτό συναινούν και οι ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται σε ζώνες υποτιμητικής υπερβολής σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημειώνει άλμα 5,92%, με τον Φουρλή να είναι στο +6,13% και τη Βιοχάλκο στο +5,18%. Άνω του 4% είναι η άνοδος σε Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Aegean, Πειραιώς και Coca Cola, ενώ άνω του 3% οι Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Λάμδα και Motor Oil.

Η άνοδος σε ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπερνά το 2%, ενώ εκείνη των ΟΠΑΠ, Σαράντη και Titan το 1%. Στο +0,63% η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η Jumbo χάνει 0,74%.

 

πηγή  capital.gr

Σχετικά Νέα