

Επανασχεδιάζεται ο ακαδημαϊκός χάρτης με λουκέτα και συγχωνεύσεις, την ώρα που μπαίνει «κόφτης» στους υποψηφίους που θα εισάγονται στα δημόσια πανεπιστήμια.
Το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποτελεί μια εξελιγμένη «κόπια» του νόμου Διαμαντοπούλου: τέλος στους αιώνιους φοιτητές, αξιολόγηση των ιδρυμάτων με νέα κριτήρια, σύνδεση της αξιολόγησης με την κρατική χρηματοδότηση, επαναφορά των συμβουλίων ιδρύματος, λιγότερο κράτος και περισσότεροι ιδιώτες είναι μερικά από τα σημεία του νέου νόμου – πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση.
Όπως έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό, η Ν.Δ. προωθεί επίσης την επαναφορά της κατώτατης βάσης εισαγωγής που είχε θεσπιστεί επί Μαριέττας Γιαννάκου και την είχε καταργήσει η Άννα Διαμαντοπούλου, μιας και το μέτρο είχε αφήσει περίπου 60.000 υποψηφίους εκτός ΑΕΙ – ΤΕΙ και είχε οδηγήσει σε μαρασμό δεκάδες τμήματα της περιφέρειας.
Με επιστολή τους προς τα ακαδημαϊκά ιδρύματα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης παρουσίασαν τις προτάσεις τους για ζητήματα που αφορούν τον νέο τρόπο διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης των ΑΕΙ, την αξιολόγηση, τα προγράμματα σπουδών και τους φοιτητές (ν+2, βάση εισαγωγής, ρόλος των ιδρυμάτων στον καθορισμό των εισακτέων).
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει διαβούλευση με τις πρυτανικές αρχές επί των επερχόμενων αλλαγών ώστε το σχέδιο νόμου να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος του έτους. Εξαίρεση αποτελεί η νομοθετική ρύθμιση για την απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ που αναμένεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της επιστολής προς τα ιδρύματα είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:
* Θέσπιση νέου κανονιστικού πλαισίου για την αξιολόγηση των Ιδρυμάτων.
* Διαμόρφωση εφεξής του ακαδημαϊκού χάρτη (συγχωνεύσεις, ενοποιήσεις, δημιουργία νέων τμημάτων).
* Θέσπιση κανόνων για τον προσδιορισμό του ύψους της κρατικής χρηματοδότησης.
* Σύνδεση της αξιολόγησης με τμήμα της κρατικής χρηματοδότησης.
* Καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής.
* Ρόλος ιδρυμάτων στον προσδιορισμό ανώτερης βάσης εισαγωγής και αριθμού εισακτέων.
* Μεταφορά αρμοδιοτήτων από το υπουργείο στα πανεπιστήμια.
* Επανακαθορισμός αρμοδιοτήτων για τα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου.
* Συμβούλια Ιδρύματος, γενικός γραμματέας στα Ανώτατα Ιδρύματα.
* Ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2.
* «Απελευθέρωση» των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξ αποστάσεως.
Πηγή: avgi.gr
Σχετικά Νέα
Κ. Τασούλας για την 21η Απριλίου: Υποχρέωση όλων μας, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τους θεσμούς και την εθνική μας ενότητα
Την υποχρέωση όλων μας, πολιτικής ηγεσίας αλλά και πολιτών, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε.
Α. Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: «Επέλεξε να γίνει η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, των φτωχών και των κατατρεγμένων»
Τη βαθιά του «θλίψη στους απανταχού Χριστιανούς και όχι μόνο» για τον θάνατο του.
Ν. Κακλαμάνης για 21η Απριλίου: Η Δημοκρατία μας υπέστη μία μεγάλη πληγή η αιμορραγία της οποίας οδήγησε έως μία εθνική τραγωδία στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή το προ 58ετίας πραξικόπημα.
Ν. Δένδιας: Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη – Καθήκον και ευθύνη όλων μας να την περιφρουρήσουμε
«Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Καθήκον και ευθύνη όλων μας να την περιφρουρήσουμε, με.