Σαουδικής Αραβία: Κέρδη ρεκόρ 161 δισ. δολαρίων για τον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Aramco

Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγαντας Aramco ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ ύψους 161,1 δισ. δολαρίων για το 2022, κέρδη που αποκόμισε τόσο από την άνοδο των τιμών της ενέργειας καθώς επίσης και από τις μεγαλύτερες ποσότητες που διέθεσε.

Πρόκειται για αύξηση ύψους 46,5% σε σύγκριση με πέρυσι για την κρατική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας.

Είναι η τελευταία ενεργειακή εταιρεία που ανακοινώνει κέρδη ρεκόρ, μετά την εκτόξευση των τιμών ενέργειας, όπως σημειώνει το BBC που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η αμερικανική ExxonMobil κέρδισε 55,7 δισ. δολάρια και η βρετανική Shell ανέφερε 39,9 δισ. δολάρια.

Η Aramco ανακοίνωσε επίσης μέρισμα ύψους 19,5 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022, το οποίο θα καταβληθεί το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού μερίσματος θα πάει στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία κατέχει σχεδόν το 95% των μετοχών της εταιρείας.

Το αργό πετρέλαιο μπρεντ βρίσκεται τώρα γύρω στα 82 δολάρια το βαρέλι – αν και οι τιμές ξεπέρασαν τα 120 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας, και τον Ιούνιο.

“Η Aramco καβάλησε το κύμα των υψηλών τιμών ενέργειας το 2022”, δήλωσε ο Robert Mogielnicki του Ινστιτούτου Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσιγκτον. “Θα ήταν δύσκολο για την Aramco να μην έχει ισχυρές επιδόσεις το 2022”.

Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, η Aramco ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας “υποστηρίχθηκαν από τις ισχυρότερες τιμές αργού πετρελαίου, τους υψηλότερους όγκους πωλήσεων και τα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους για τα διυλισμένα προϊόντα”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser, δήλωσε: “Δεδομένου ότι αναμένουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν απαραίτητα για το άμεσα προβλέψιμο μέλλον, οι κίνδυνοι της υποεπένδυσης στον κλάδο μας είναι πραγματικοί – συμπεριλαμβανομένης της συμβολής σε υψηλότερες τιμές ενέργειας”.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, είπε, η εταιρεία δεν θα επικεντρωθεί μόνο στην επέκταση της παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου και χημικών προϊόντων – αλλά θα επενδύσει επίσης σε νέες τεχνολογίες με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

Η Aramco – η δεύτερη πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο, μόνο πίσω από την αμερικανική Apple – είναι ένας σημαντικός παράγοντας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Απαντώντας στην ανακοίνωση της Aramco, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Agnès Callamard δήλωσε: “Είναι σοκαριστικό για μια εταιρεία να αποκομίζει κέρδη άνω των 161 δισ. δολαρίων σε ένα μόνο έτος μέσω της πώλησης ορυκτών καυσίμων – του μοναδικού παράγοντα που επηρεάζει τόσο την κλιματική κρίση”.

Και πρόσθεσε: “Είναι ακόμη πιο σοκαριστικό επειδή αυτό το πλεόνασμα συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης κόστους ζωής και υποβοηθούμενο από την αύξηση των τιμών της ενέργειας που προέκυψε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας”.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στο καρτέλ πετρελαίου Opec (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών).

Όμως το βασίλειο του Κόλπου έχει καταδικαστεί για μια σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η εμπλοκή του στη σύγκρουση στη γειτονική Υεμένη, η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, η φυλάκιση αντιφρονούντων και η εκτεταμένη χρήση της θανατικής ποινής

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα