Σαουδική Αραβία: Προσελκύει ξένους γιατρούς, δίνοντας «το βάρος τους σε χρυσό»

Χιλιάδες γιατροί και νοσοκόμες εγκαταλείπουν την Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου, για να εργαστούν στις χώρες του Κόλπου, κυρίως στη Σαουδική Αραβία: Ο λόγος; «Το Ριάντ τους προσφέρει ως αμοιβή το… βάρος τους σε χρυσό», γράφει η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24Ore.

Μόνο από την Ιταλία, τους τελευταίους τρεις μήνες, 500 γιατροί μετακόμισαν με προορισμό χώρες του Κόλπου, καθώς οι μισθοί που τους προσφέρονται φθάνουν ή και ξεπερνούν για ορισμένες ειδικότητες τα 20.000 δολάρια το μήνα. «Η τάση αυτή είχε ήδη ξεκινήσει, αλλά ο αριθμός των γιατρών και των νοσηλευτών που έφυγαν για τον Κόλπο, εκτινάχθηκε κατά 40% τις τελευταίες 90 ημέρες», γράφει η ιταλική οικονομική εφημερίδα και προσθέτει: Ίσως να επηρεάστηκαν από τη γοητεία της Μέσης Ανατολής, μετά τις μεταγραφές στη Σαουδική Αραβία των άσσων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως ο Ρονάλντο και ο Νεϊμάρ ή ο πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας της Ιταλίας, Ρομπέρτο ​​Μαντσίνι».

Σίγουρα οι μισθοί που δίνει η Σαουδική Αραβία στους γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες της υγείας, καθιστούν την αραβική χώρα πολύ πιο δημοφιλή, από τους πιο παραδοσιακούς προορισμούς μέχρι τώρα, σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Αν και έχει αυξηθεί ο αριθμός των υπηκόων της Σαουδικής Αραβίας που υπηρετούν στους τομείς της υγείας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ήδη το 90% των γιατρών και των νοσηλευτών είναι ξένης καταγωγής- κυρίως από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Σουδάν, την Ινδία και το Πακιστάν. Οι νοσοκόμες προέρχονται κυρίως από τις Φιλιππίνες και την Ινδία. «Ο τομέας της υγείας στην Αίγυπτο κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω του άνευ προηγουμένου μεταναστευτικού κύματος Αιγύπτιων γιατρών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Al-Quds Al-Arabi. Περίπου 110.000 γιατροί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια – οι μισοί από τους εκτιμώμενους 215.000 γιατρούς της Αιγύπτου. Με τους περισσότερους να πηγαίνουν στον Κόλπο. Αξιωματούχοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν επίσης να προσελκύσουν Ισραηλινούς γιατρούς, καθώς ορισμένοι επαγγελματίες του τομέα της υγείας συζητούν τη μετακόμιση στο εξωτερικό λόγω της δικαστικής αναθεώρησης της κυβέρνησης Νετανιάχου

Βολική επιλογή

«Η πρόσληψη καλά εκπαιδευμένου ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού από την Ευρώπη αλλά και τις αραβικές χώρες, είναι μια βολική επιλογή», λένε κυβερνητικές πηγές στο Ριάντ.

Οι αμοιβές περιλαμβάνουν υπηρεσίες και στέγαση, δωρεάν σχολεία για τα παιδιά και φοροαπαλλαγές. Στη Σαουδική Αραβία οι πιο ακριβοπληρωμένοι γιατροί είναι οι νευροχειρουργοί, οι νευρολόγοι, οι ορθοπεδικοί, οι πλαστικοί χειρουργοί, οι γυναικολόγοι και οι παιδίατροι.

Ο Φόαντ Αόντι, μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής Υγείας κάνει μάλιστα λόγο για φαινόμενο «win-win» μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. «Οι τρεις πιο περιζήτητες χώρες είναι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, μετά υπάρχει το Μπαχρέιν», εξηγεί.

Μέχρι το 2030, Σαουδική Αραβία θα χρειαστεί άλλους 44.000 γιατρούς και 88.000 νοσηλευτές . Μια μαζική «ένεση» που έχει στόχο να ανακόψει εν μέρει την έξοδο 30.000 ασθενών από χώρες του Κόλπου που νοσηλεύονται στο εξωτερικό-κυρίως στις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία- με συνολική δαπάνη άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα