Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί το μείζον ζήτημα της επιστολικής ψήφου για να εξυπηρετήσει το κομματικό της συμφέρον

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο την ενημέρωση για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»

«Η επιστολική ψήφος προβλέπεται στο Σύνταγμά μας, στην περίπτωση των αποδήμων, ως μία θετική κάμψη του Συντάγματος, για την εξυπηρέτηση του εκλογικού δικαιώματος. Το Σύνταγμα προβλέπει ως κεντρική αρχή την αμεσότητα και μυστικότητα της ψηφοφορίας και οι εκλογές αποτελούν το κεντρικό δημοκρατικό στοιχείο της κοινωνίας μας και της πολιτείας μας, την πιο σημαντική στιγμή της Δημοκρατίας. Η πρόβλεψη της επιστολικής ψήφου προβλέπεται ως εξαίρεση του κανόνα γιατί το Σύνταγμα θέλει, και εμείς το ίδιο θέλουμε, να υπάρχει το εκλογικό δικαίωμα σε οποιονδήποτε ή οποιαδήποτε δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε εκλογικό τμήμα. Για το λόγο αυτό τοποθετηθήκαμε θετικά επί της αρχής στις επιτροπές της Βουλής. Είπαμε ότι αυτή τη συνταγματική πρόβλεψη θέλουμε να την κάνουμε πραγματικότητα για να υπάρχει πρόσβαση των αποδήμων και να διευρυνθεί η συμμετοχή. Παρότι ξέρουμε ότι η αποχή δεν κρίνεται από τα εργαλεία των εκλογών αλλά από την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και από τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις. Η Κυβέρνηση βέβαια δεν άνοιξε καθόλου τα αυτιά της στις επιτροπές, όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα, για να ακούσει μια σειρά από προβληματισμούς που θέσαμε αλλά και προτάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει τουλάχιστον δέκα τροπολογίες, με έγγραφα μέσα στις επιτροπές, με την εισηγήτριά μας την κα Πούλου, διότι έχουμε εντοπίσει ότι το νομοσχέδιο αυτό χαρακτηρίζεται από μεγάλη προχειρότητα. Και έχει και ένα αιφνιδιαστικό χαρακτήρα. Η Κυβέρνηση αφού κατέληξε ποιο εκλογικό σύστημα τη βολεύει για τις ευρωεκλογές, στη συνέχεια έθεσε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο αυτό την περίοδο των Χριστουγέννων υποβιβάζοντας και τη σημασία του διαλόγου και της συναίνεσης που απαιτεί ένα νομοθέτημα για τις εκλογές. Προστέθηκαν μάλιστα την τελευταία στιγμή και άρθρα για το εκλογικό σύστημα και την κατανομή των εδρών. Προκύπτει, λοιπόν, ένα σοβαρό ζήτημα. Εμείς συζητάμε για ένα μεγάλο δημοκρατικό θέμα και η Κυβέρνηση προσπαθεί να εξυπηρετήσει το κομματικό της συμφέρον», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΤΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ακριβοπούλου.

Συνέχισε δε λέγοντας ότι «Εμείς ήμασταν απολύτως υπεύθυνοι και συνεπείς, ενώ η Κυβέρνηση δεν αποδεικνύεται διόλου υπεύθυνη. Δεν είναι υπεύθυνη σε θέματα μείζονος δημοκρατικής σημασίας. Καταρρίπτεται και η θεωρεία της αριστείας, διότι το σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση είναι πρόχειρο και με πολλά προβλήματα, εμπλοκή με εταιρείες courier, κόστος, γραφειοκρατία και εμείς ζητήσαμε να αλλάξει. Ένα σύστημα με αλληλογραφία σε όλη την υφήλιο, που θα διακινείται 40 μέρες πριν από τις εκλογές, με αδυναμία πρόσβασης πολιτών στα ταχυδρομεία, τα οποία έχει κλείσει η Κυβέρνηση σε πολλά σημεία της χώρας μας. Και επιπλέον με την παρεμβολή μεταξύ του ψηφοφόρου και του δημοσίου, της εκλογικής επιτροπής, ιδιωτικών φορέων και όχι δηλαδή μιας έμπιστης αρχής, δημόσιας οντότητας, όπως οι εφορευτικές επιτροπές. Έτσι αμφισβητείται και η μυστικότητα και η αμεσότητα της ψηφοφορίας που ζητά το Σύνταγμα».

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μία πολύ πιο προχωρημένη πρόταση, η οποία είναι και σύγχρονη και είναι και περιβαλλοντικά σωστή. Δηλαδή, ψηφιακός, ηλεκτρονικός εκλογικός κατάλογος για όλους τους πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Οι πολίτες να μπορούν να γνωστοποιούν λίγες μέρες νωρίτερα που θα βρίσκονται, εφόσον ο κατάλογος είναι πλέον ψηφιακός. Το λέω αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε ψηφιακό κατάλογο στις εσωκομματικές του εκλογές, που του δόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, άρα ξέρουμε ότι υπάρχει. Θα μπορούσε αυτός ο ψηφιακός κατάλογος να χρησιμοποιηθεί, γιατί δεν μπορεί μια χώρα να λέγεται ότι έχει «ψηφιακή επανάσταση», ότι ο κ. Πιερρακάκης έχει «κάνει θαύματα» και να χρησιμοποιούμε μια λύση με αλληλογραφία σε όλη την υφήλιο! Εμείς, λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, καταθέσαμε πρόταση και για εκλογικά τμήματα για τα ΑμΕΑ, σύμφωνα με όσα κατέθεσαν και οι φορείς τους στις επιτροπές. Καταθέσαμε τροπολογία και για τον ψηφιακό εκλογικό κατάλογο και για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που συζητήθηκε και στις επιτροπές. Υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα στο παρόν νομοσχέδιο, σε ένα νομοθέτημα που ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής δήλωσε ότι είναι θετικός αλλά η Κυβέρνηση δεν φαίνεται επαρκής».

Σχετικά με το αν ισχύουν τα δημοσιεύματα στον τύπο για το ενδεχόμενο ή το φόβο νοθείας στις εκλογές ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε «Το γεγονός ότι δεν υπάρχει η έμπιστη δημόσια αρχή που παρεμβάλλεται μεταξύ του ψηφοφόρου και της εκλογικής επιτροπής δημιουργεί ζήτημα μυστικότητας της ψήφου και είναι ένα ζήτημα που έχουμε θέσει κατ΄ επανάληψη. Δηλαδή ποια έμπιστη δημόσια οντότητα διαχειρίζεται την επιστολική ψήφο; Όπως επίσης θέσαμε και το θέμα συγκρότησης μιας αρχής εκλογών, που θα έπρεπε να έχει ανεξαρτησία, να είναι δηλαδή ανεξάρτητη αρχή. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να θωρακίσει αυτή τη διαδικασία. Μία κυβέρνηση που επικαλείται τον «ψευτοεκσυγχρονισμό» του κ. Μητσοτάκη θα έπρεπε να έχει κάνει έστω κάποιες αλλαγές, αλλά τελικά αυτές τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές τις προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, και πέρα από τα ζητήματα της αμεσότητας και της μυστικότητας υπάρχει επιπλέον ένας κίνδυνος χειραγώγησης της ψήφου, της λεγόμενης οικογενειακής ψήφου ή πιέσεων σε εργασιακούς χώρους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δηλαδή, πρέπει πρώτα η πολιτεία να εξασφαλίσει, με όλους τους τρόπους, ότι θα υπάρχουν εκλογικά τμήματα που μπορεί ένας πολίτης να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και εφόσον δεν μπορεί να του εξασφαλίζεται το δικαίωμα με κάθε διαθέσιμο εργαλείο, όπως η επιστολική ψήφος. Είναι αδιανόητο, την περίοδο της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιακής διακυβέρνησης να μην έχουμε ψηφιακό εκλογικό κατάλογο». ​

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα