Η Ρουμανία αναμένεται να υπογράψει συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ το φθινόπωρο για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35, όπως προανήγγειλε την Τρίτη το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας.
Η χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ είχε κάνει γνωστό τον Σεπτέμβριο ότι σχεδιάζει να αγοράσει 32 F-35 από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin έναντι τιμήματος 6,5 δισ. δολαρίων.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει, εκτός από την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών, και την παροχή υλικοτεχνικών υπηρεσιών, εκπαίδευση των πιλότων, προσομοιωτές πτήσης και πυρομαχικά για τα F-35.
Ο υπουργός Άμυνας Άνχελ Τίλβαρ δήλωσε, ωστόσο, ότι τα πρώτα αεροσκάφη θα παραδοθούν από το 2030 και μετά.
Στο μεταξύ, η Ρουμανία αγόρασε 32 μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τη Νορβηγία, ενισχύοντας τον στόχο των 17 F-16 που απέκτησε το 2016 από την Πορτογαλία.
Η κίνηση της Ρουμανίας εντάσσεται στο σχέδιο ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεών της εν μέσω της εντεινόμενης ρωσικής επιθετικότητας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρουμανία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, μοιράζεται σύνορα 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία και έχει αρκετές φορές βρει θραύσματα ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο έδαφός της που έχουν αναχαιτιστεί κατά τις επιθέσεις τους στα ουκρανικά λιμάνια που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη του Δούναβη.
Εν τω μεταξύ, τον Ιούνιο, η Ρουμανία δήλωσε ότι θα δωρίσει ένα σύστημα Patriot στο Κίεβο, στο πλαίσιο της δέσμευση των κρατών του ΝΑΤΟ να παράσχουν πέντε τέτοια συστήματα και άλλα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.
Σχετικά Νέα
-
Πορτογαλία: Έτσι θα μπει φρένο στο brain drain-Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη φορολογία των νέων πολιτών
“Φρένο” στο brain drain θέλει να βάλει η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας προκειμένου η χώρα να.
-
Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Τι λέει η Κομισιόν για την εφαρμογή του και για τη χρηματοδότηση
Στο φως της δημοσιότητας δόθηκε η τρίτη ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το 2024.
-
Βόρεια Μακεδονία και Σερβία ζητούν μεγαλύτερη βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης
Μεγαλύτερη βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης ζήτησαν σήμερα η.
-
Μοσάντ: Σχέδιο για την απελευθέρωση των ομήρων μέσω εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ
Οεπικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα θέλει να αξιοποιήσει την επιτυχία του Ισραηλινού Στρατού κατά.