

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ρουμανίας αύξησε κατά 10% τον μηνιαίο ακαθάριστο μέσο κατώτατο μισθό στα 3.300 λέου (663 ευρώ), με αφετηρία τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.
Η αύξηση θα ωφελήσει λίγο λιγότερο από 1,9 εκατομμύρια εργαζόμενους σε αυτό το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσολάκου δήλωσε ότι μια περαιτέρω αύξηση θα συζητηθεί για το 2024.
Η απόφαση έρχεται λίγες μέρες μετά την έγκριση από την κυβέρνηση ενός προσχέδιου νόμου για την επιβολή νέων φόρων από το 2024, την αύξηση άλλων εισφορών, την κατάργηση ορισμένων εξαιρέσεων και τον περιορισμό κρατικών δαπανών.
Επικριτές αναφέρουν ότι τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν αρνητικά το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων, καθώς και ότι θα αυξήσουν τον πληθωρισμό καθώς οι εταιρείες θα μεταφέρουν το κόστος.
Η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί βασικό ζήτημα για να διασφαλιστεί ότι η Ρουμανία θα συνεχίσει να λαμβάνει κεφάλαια από την ΕΕ -περίπου 74 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027- για στήριξη των επενδύσεων σε υποδομές και για την οικονομική ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση συνασπισμού αναμένεται να υπερβεί τον φετινό στόχο για έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεχθεί μεγαλύτερο έλλειμμα.
Η Ρουμανία διεξάγει προεδρικές, βουλευτικές, τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές το 2024.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Eurovision 2025: «Ματωμένη» διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης λίγο πριν το μεγάλο τελικό στους δρόμους της Βασιλείας
Λίγο πριν την έναρξη του μεγάλου τελικού της Eurovision, στους δρόμους της Βασιλείας, βγήκαν.
Φινλανδία: Νεκροί και οι 5 επιβάτες των ελικοπτέρων που συγκρούστηκαν στον αέρα
Νεκροί βρέθηκαν και οι 5 επιβάτες των ελικοπτέρων που συγκρούστηκαν σήμερα (17.05.2025) στη Φιλανδία, όπως ανακοίνωσε.
ΗΠΑ: Συγκλονιστικά βίντεο με φονικούς ανεμοστρόβιλους να χτυπούν το Κεντάκι και το Μισούρι – Τουλάχιστον 20 νεκροί
Συγκλονίζουν οι εικόνες που έρχονται από τις ΗΠΑ, όπου φονικοί ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν το Κεντάκι.
Ρουμανία: Εγκατέλειψε τα social media ο εθνικιστής υποψήφιος για τις αυριανές εκλογές Τζόρτζε Σιμιόν
Ο υπέρμαχος της εθνικής κυριαρχίας, μεγάλος θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ και υποψήφιος για τις.