Ρωσία: Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν ο πρώτος που είχε προειδοποιήσει τον Πούτιν για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ρωσίας Αλεξέι Κουντρίν προειδοποίησε πρώτος τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει η χώρα μετά τον πόλεμο με την Ουκρανία, γράφει ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας “Agenstvo”, επικαλούμενος δύο πρόσωπα που γνωρίζουν τον Κουντρίν.

Το ένα πρόσωπο ανέφερε ότι ο Κουντρίν άρχισε να σκέφτεται να κάνει αυτή τη συζήτηση από τα τέλη Μαρτίου, προσθέτοντας ότι σε μια από τις συναντήσεις με συναδέλφους του τους είπε ότι ετοιμάζεται να συναντήσει τον Πούτιν στον οποίο θέλει να πει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε βαρύτατες συνέπειες για την Ρωσία.

Το άλλο πρόσωπο ανέφερε ότι ο Πούτιν δεν λαμβάνει υπόψη του την γνώμη του Κουντρίν για την πολιτική, αλλά τον εμπιστεύεται για τις γνώσεις του στα οικονομικά και τα δημοσιονομικά. Αυτός είναι ο λόγος, όπως ισχυρίζεται, που ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε στην συνάντηση αυτή να μην πει την άποψή του για τον πόλεμο, αλλά να πει ότι ο πόλεμος είναι επιβλαβής για την οικονομία.

Η είδηση για την συνάντηση του Πούτιν με τον Κουντρίν εμφανίσθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου στις 14 Ιουνίου, αλλά στα στενογραφημένα πρακτικά της συνάντησης δεν γίνεται αναφορά στον πόλεμο. Ο ιστότοπος “Agenstvo” ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα η συνάντηση αυτή είχε πραγματοποιηθεί την άνοιξη, αλλά η υπηρεσία τύπου του Ρώσου προέδρου έδωσε στην δημοσιότητα μόνο ένα μέρος των όσων ειπώθηκαν, χωρίς να αναφέρει ότι ο Κουντρίν είχε θέσει το θέμα του πολέμου.

Ο ιστότοπος επισημαίνει ότι ο Πούτιν δεν αντέδρασε καν στην διατύπωση του Κουντρίν ότι ο πόλεμος είναι επιβλαβής για την οικονομία.

Σύμφωνα με τις πηγές του ιστότοπου “Agenstvo”, ο Κουντρίν , παρά την διαφωνία του με τον πόλεμο, δεν προτίθεται να υποβάλει την παραίτηση του. Θεωρεί ότι θα είναι πιο χρήσιμο αν παραμείνει στην θέση του και προσπαθήσει να επηρεάσει την κατάσταση, λέει ο ένας από τους γνωστούς του, χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο σε τι συνίσταται συγκεκριμένα η επιρροή του αυτή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των δύο αυτών προσώπων, άτομα που είναι κοντά στον πρόεδρο δεν τόλμησαν να πουν κάτι παρόμοιο στον Ρώσο πρόεδρο, αν και δυσαρεστημένοι υπάρχουν και μεταξύ των επικεφαλής των κρατικών δομών και μεταξύ των στρατιωτικών. Η πλειοψηφία των δυσαρεστημένων, γράφει ο ιστότοπος, τα έχουν απλά χαμένα, όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος της ρωσικής τράπεζας Sberbank, Γκέρμαν Γκρεφ. Από την τράπεζα έχουν αποχωρήσει 200 ανώτερα στελέχη, που αποτελούν μέρος της ηγεσίας της τράπεζας και ο Γκρεφ φοβάται για το μέλλον της, δηλώνει ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας.

Επίσης πηγή του ιστότοπου που έχει πρόσβαση στις ρωσοουκρανικές συνομιλίες, δήλωσε ότι τη δυσαρέσκειά τους για τις ενέργειες της ηγεσίας της χώρας, έχουν εκφράσει σε ιδιωτικές συζητήσεις στελέχη της GRU (Κύρια υπηρεσία κατασκοπείας).

Στις αρχές Ιουνίου η εφημερίδα Ukrainskaya Pravda, είχε γράψει ότι οι συνομιλίες για την παράδοση των υπερασπιστών του “Αζοφστάλ” διεξάγονταν μεταξύ της ουκρανικής Κύριας Διεύθυνσης Κατασκοπείας και της ρωσικής GRU, οι οποίες συμφώνησαν στις αρχές Μαΐου για τις εγγυήσεις που αφορούν την τήρηση των δικαιωμάτων των αιχμαλώτων. Η αλήθεια είναι ότι τα δικαιώματα των Ουκρανών αιχμαλώτων δεν έγιναν σεβαστά, καθώς πολλοί αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στην “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ”, και βρίσκονται αντιμέτωποι με την θανατική ποινή. Πηγή του ιστότοπου Agenstvo επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες και λέει ότι οι αξιωματούχοι της GRU που συμμετείχαν στις συνομιλίες, είχαν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους που η Ρωσία δεν τήρησε τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν.

Κατά καιρούς διάφορα ΜΜΕ έγραψαν και για άλλους δυσαρεστημένους, όπως για παράδειγμα η διοικήτρια της Κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα και ο πρόεδρος της τράπεζας VTB Αντρέι Κόστιν. Ωστόσο ο μόνος που έχει παραιτηθεί είναι ο πρώην πλέον ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου, Ανατόλι Τσουμπάις.

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα