Ρωσία: Ο Πούτιν ζήτησε ασκήσεις στη χρήση πυρηνικών όπλων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε τη διεξαγωγή «στο άμεσο μέλλον» στρατιωτικών γυμνασίων, που θα περιλαμβάνουν εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων και στα οποία θα συμμετέχουν και στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τα γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν σε απάντηση «στις απειλές» Δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Μόσχας.

«Στη διάρκεια των γυμνασίων θα ληφθεί σειρά μέτρων για την εκπαίδευση στην προετοιμασία και τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων», διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram.

Η άσκηση αυτή έχει στόχο «να διατηρήσει το επίπεδο προετοιμασίας» του στρατού και να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ρωσίας μετά «τις προκλητικές δηλώσεις και απειλές κάποιων Δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο παγκοσμίως οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων.

Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο, αλλά «δεν είμαστε ακόμη κοντά σε αυτό»
Υπενθυμίζεται πως, ο Πούτιν είχε δηλώσει προ μηνών ότι η Ρωσία παραμένει σε κατάσταση απόλυτης επιχειρησιακής ετοιμότητας για έναν πυρηνικό πόλεμο, αλλά «δεν οδηγούν όλα προς κάτι τέτοιο».

Κατά τη συνέντευξή του σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, τον Μάρτιο, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν απειλούνταν η κυριαρχία της. «Από στρατιωτικής – τεχνικής απόψεως, είμαστε φυσικά έτοιμοι» είπε ο Πούτιν στο δίκτυο Rossiya-1 και στο πρακτορείο ειδήσεων RIA, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η χώρα του είναι πραγματικά έτοιμη για έναν πυρηνικό πόλεμο.

Δήλωσε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν πως αν αναπτύξουν αμερικανικά στρατεύματα σε ρωσικό έδαφος –ή στην Ουκρανία–- η Ρωσία θα αντιληφθεί αυτή την απόφαση ως άμεση παρέμβαση.

«[Στις Ηνωμένες Πολιτείες] υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στις αμερικανορωσικές σχέσεις και στον τομέα της στρατηγικής αυτοσυγκράτησης», είπε ο Πούτιν.

«Επομένως, δεν πιστεύω πως όλα οδηγούν προς τα εκεί [δηλ. στην πυρηνική σύγκρουση], αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτό». Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε μάλιστα ότι η χρήση πυρηνικών εξηγείται στο πυρηνικό δόγμα του Κρεμλίνου, δηλαδή τους κανόνες που προβλέπουν σε ποιες συνθήκες θα μπορούσε η Ρωσία να χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τα όπλα.

«Τα όπλα υπάρχουν για να τα χρησιμοποιούμε» τόνισε ο Πούτιν. «Εχουμε τις δικές μας αρχές».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα