Ρωσία: Η FSB ανακοινώνει ότι συνέλαβε Ουκρανούς «δολιοφθορείς» που είχαν στόχο πυρηνικούς σταθμούς

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε “δολιοφθορείς” που συνδέονται με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίοι σχεδίαζαν επιθέσεις που αποσκοπούσαν στην διατάραξη της λειτουργίας ρωσικών πυρηνικών σταθμών.

“Ομάδα δολιοφθορέων της ουκρανικής υπηρεσίας κατασκοπείας (…) προσπάθησε να ανατινάξει περίπου τριάντα γραμμές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος των πυρηνικών σταθμών Λένινγκραντ και Καλίνιν” στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στις αρχές Μαΐου, σημειώνει η FSB σε ανακοίνωσή της.

“Σύμφωνα με την ιδέα των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, αυτό θα οδηγούσε στη διακοπή (της λειτουργίας) πυρηνικών αντιδραστήρων, στην διατάραξη της φυσιολογικής λειτουργίας πυρηνικών σταθμών και στην πρόκληση σημαντικής βλάβης στην οικονομία και τη φήμη της Ρωσίας”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δολιοφθορείς “κατάφεραν να ανατινάξουν τον πυλώνα γραμμής υψηλής τάσης και να τοποθετήσουν νάρκες στη βάση τεσσάρων άλλων γραμμών υψηλής τάσης του πυρηνικού σταθμού Λένινγκραντ”, που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, διευκρίνισε η FSB.

Εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν επίσης κοντά σε επτά πυλώνες γραμμών υψηλής τάσης που συνδέονται με τον πυρηνικό σταθμό Καλίνιν, σημείωσε.

Δύο “Ουκρανοί πολίτες, ο Αλεξάντρ Μάιστρουκ, γεννηθείς το 1978 (…) και ο Έντουαρντ Ουσάτενκο, γεννηθείς το 1974” συνελήφθησαν σε σχέση με τις επιθέσεις αυτές και σε αυτούς μπορεί να επιβληθούν ποινές κάθειρξης έως και είκοσι ετών, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της FSB.

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για έναν τρίτο άνδρα, τον Γιούρι Κίτστσακ, έναν Ρωσο-ουκρανό γεννηθέντα το 1963, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Δύο Ρώσοι συνεργοί των δολιοφθορέων αναγνωρίστηκαν και συνελήφθησαν”, σύμφωνα με την FSB, ως ύποπτοι για την παροχή μέσων επικοινωνίας και οχημάτων με πλαστές πινακίδες.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατέσχεσαν εξάλλου κατά την σύλληψη των “δολιοφθορέων” 36,5 κιλά εκρηκτικών και περίπου 60 πυροκροτητές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Διεξάγεται έρευνα για “δολιοφθορά” και “διακίνηση εκρηκτικών”.

Στις αρχές του μήνα, μερικές ημέρες πριν από τον εορτασμό της “Ημέρας της Νίκης” επί των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων στη Ρωσία, η χώρα αντιμετώπισε μια σειρά επιθέσεων και σαμποτάζ, ιδίως τον εκτροχιασμό δύο αμαξοστοιχιών μεταφοράς εμπορευμάτων και πυρκαγιά σε αποθήκη πετρελαίου που οφειλόταν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone).

Οι ρωσικές αρχές γνωστοποίησαν επίσης στις αρχές Μαΐου την πρόκληση βλάβης σε γραμμή υψηλής τάσης στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, χωρίς να διευκρινίσουν περαιτέρω σχετικά με το περιστατικό όταν συνέβη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα